Productielijn bij Nedcar
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

'Helft getest personeel VDL Nedcar heeft sporen drank of drugs in bloed'

Bij een steekproefcontrole op drugs en alcohol bij willekeurige medewerkers van VDL Nedcar blijkt dat het bloed van de helft van de geteste personen sporen bevat van verdovende middelen.

Dat zegt de autofabriek in Born in reactie op berichtgeving in het personeelsblad, dat maandelijks onder de medewerkers van het bedrijf wordt verspreid. L1 heeft dat in bezit.

In het tijdschrift staat dat dagelijks "zo'n 50 procent van de geteste medewerkers" onder invloed is van verdovende middelen. "Dit komt de veiligheid in onze productielijn niet ten goede."

Eerder gebruik

Een woordvoerder van VDL Nedcar spreekt dit tegen en zegt tegen 1Limburg dat 300 medewerkers per keer willekeurig worden getest en ook niet dagelijks. Dat er 150 positief scoren, hoeft volgens hem niet te betekenen dat ze niet kunnen werken.

Hij stelt dat de testen ook kunnen wijzen op eerder alcohol- of drugsgebruik. Niet iedere positief geteste gaat volgens hem over de grens. Mocht dat wel zo zijn, dan wordt die persoon voor een dag geschorst en biedt de onderneming hulp bij afkicken aan.

In het personeelsblad wordt dan ook een oproep gedaan om rekening met elkaar te houden. "Je wilt niet dat iemands veiligheid in gevaar komt door jouw gedrag of dat jouw veiligheid door het gedrag van iemand anders in gevaar komt."

Drugshond

Exacte cijfers over het gebruik van verdovende middelen bij Nedcar zijn er niet. De autofabriek heeft niet gereageerd op vragen van de omroep hierover. Het is niet bekend hoeveel mensen dagelijks getest worden en hoe dat gebeurt.

In 2016 is VDL Nedcar met de controles gestart. Toen gebeurde dat met een drugshond. De directie had signalen gekregen dat er sprake was van drugshandel op de werkvloer.

De autofabriek waarschuwde destijds dat er maatregelen getroffen zouden worden tegen medewerkers die drugs op zak hebben en dat het bedrijf een "zero tolerance-beleid" voert.

Bij VDL Nedcar in Born werken 6500 mensen. De fabriek maakt daar BMW's en Mini's.

Advertentie via Ster.nl