Jos B. op een door hemzelf gemaakt survivalfilmpje Jos B.

Het OM heeft het dossier van de voorwaardelijk geseponeerde ontuchtzaak tegen Jos B. uit 1985 teruggevonden. "Dat betekent dat dit dossier toegevoegd wordt aan het dossier in de huidige strafzaak", meldt het OM.

Er werd altijd gedacht dat het dossier na de seponering was vernietigd. Maar een uitzending van Nieuwsuur in augustus, waarin werd bericht over de zaak uit 1985, was voor het OM aanleiding om contact op te nemen met de rijksarchivaris van het Regionaal Historisch Centrum in Limburg. Het dossier werd uiteindelijk gevonden in de archiefbewaarplaats in Zwolle.

Het document bevat informatie over de ontuchtzaak uit 1985 en een eerder incident uit 1984. Over de inhoud van het dossier doet het OM verder geen mededeling, dus het is onduidelijk in hoeverre het teruggevonden dossier van betekenis is voor de huidige strafzaak tegen B, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen in 1998.

Geen moord, maar doodslag

Wel werd vanochtend bekend dat de verdenking tegen hem wordt afgezwakt: B. wordt niet meer verdacht van moord, maar van doodslag, bevestigen bronnen tegenover De Limburger.

Volgens De Limburger zouden er in de zaak onvoldoende aanwijzingen zijn dat B. met voorbedachten rade te werk ging. Hoewel het OM over de tenlastelegging gaat, kan de raadkamer bij het beslissen over bijvoorbeeld een voorlopige hechtenis wel oordelen dat er voor moord geen gronden zijn. Dat is nu gebeurd, schrijft de krant.

De rechtbank wil niets zeggen. Het OM wil ook niets kwijt over de stand van het onderzoek, maar benadrukt tegenover De Limburger niet uit te sluiten dat B. in een later stadium alsnog verdacht wordt van moord.

Voor moord kan iemand tot maximaal levenslang worden veroordeeld. Bij doodslag is dat maximaal 15 jaar. Gerald Roethof, de advocaat van B., wil tot de pro-formazitting op 12 december inhoudelijk niet ingaan op de zaak.

Geen verrassing

Journalist Peter R. de Vries, die de familie-Verstappen al jaren bijstaat, zegt dat het bericht van de krant klopt. Het nieuws kwam voor hem niet als een verrassing.

"Het was vrijwel van meet af aan duidelijk dat moord niet is te bewijzen. Dat zie je eigenlijk bij alle cold cases. Doodslag is het hoogst haalbare, tenzij de verdachte zelf moord bekent. De familie weet en begrijpt dit."

Gouden tip

Van de 55-jarige B. zijn dna-sporen gevonden op de kleding van de 11-jarige jongen. B. werd op 26 augustus gearresteerd door de Spaanse politie in een dorpje in Catalonië. Dat gebeurde na een tip van een Nederlander, die hem van een opsporingsfoto had herkend.

Nicky Verstappen werd twintig jaar geleden dood gevonden op de Brunsummerheide, vlak bij het vakantiekamp waar hij verbleef. De politie vond toen wel sporen van een verdachte, maar kon die pas na een grootschalig dna-onderzoek in verband brengen met Jos B. Justitie verdenkt B. naast doodslag ook van een zedendelict en ontvoering.

STER reclame