Syrische vluchtelingen in een kamp in Beka Getty Images

Met de achtste oorlogswinter voor de deur hebben 1,3 miljoen Syrische kinderen de komende maanden behoefte aan basisvoorzieningen zoals dekens en warme kleding.

"Want ze leven in kapotgeschoten gebouwen, hebben geen toegang tot medische zorg en hebben geen kleding om de komende winter door te komen", zegt directeur van Unicef Nederland Suzanne Laszlo in het NOS Radio 1 Journaal.

Het dieptepunt van het gewapende conflict in het land lijkt nu voorbij, maar toch leeft zeven op de tien Syriërs volgens Unicef momenteel onder de armoedegrens. Dat is het hoogste percentage sinds het begin van de oorlog. "Het is de achtste winter, dat hoopt op", legt Laszlo uit. Nu het rustiger is in Syrië zijn er pas echt mogelijkheden om hulp te bieden.

Mensen keren bovendien terug naar hun thuisland omdat de omstandigheden in buurlanden nóg slechter zijn. In Libanon leeft 76 procent van de Syriërs onder de armoedegrens, in Jordanië is dat percentage buiten de officiële kampen zelfs 85 procent.

Bevolking komt terug

"Je ziet nu mensen terugkomen", zegt correspondent Marcel van der Steen vanuit Damascus. "Die proberen hier hun leven op te bouwen. Je ziet daardoor kinderen op straat spelen tussen de ruïnes en het vuil. Voor hen zijn er weinig voorzieningen." Onderwijs is er nauwelijks en kinderen die wel weer naar school kunnen, hebben een grote leerachterstand. "Stel dat je vier was toen de oorlog acht jaar geleden begon, dan heb je een waanzinnige achterstand. Dat is een probleem."

"Er is bijvoorbeeld ook nog geen economie", zegt Laszlo van Unicef Nederland. "Dat moet opgebouwd worden. Daarom is er de komende jaren heel veel hulp nodig zodat mensen hun leven weer kunnen opbouwen."

Indirecte gevolgen

Unicef luidde de afgelopen jaren vaker de noodklok over de situatie voor kinderen in Syrië. "Deze winter vragen we ook aandacht voor kinderen die lijden onder de indirecte gevolgen van de oorlog", zegt Laszlo.

Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie zijn 8,1 miljoen Syrische kinderen afhankelijk van noodhulp. Unicef waarschuwt dat de fondsen voor noodhulp na meer dan zeven jaar oorlog opdrogen, terwijl Unicef dus 1,3 miljoen kinderen aan basisvoorzieningen wil helpen. "Hiervoor heeft de organisatie de komende maanden 45 miljoen euro nodig. Voor de hulp in de winter is nog maar 5 miljoen euro binnen."

De VN-organisatie wijst op meer misstanden. Zo werden alleen al dit jaar 1200 ernstige schendingen van kinderrechten geregistreerd, 600 daarvan gingen over kinderen die werden gedood of verminkt raakten.

Ook worden dochters uitgehuwelijkt en moeten kinderen op het land werken om bij te dragen aan het familie-inkomen. Onderwijs is voor veel kinderen daarom onbereikbaar.

STER reclame