'UEFA zit in spagaat en durft 'valsspelende sjeiks' niet te straffen'

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Voetbal is lucratief voor de sjeiks en Chinezen'

Dat de onthullingen van Football Leaks over de oprichting van een Super League voor topclubs nog een staartje zou krijgen, zal niemand verbazen.

Maar dat uitgerekend La Liga, de Spaanse competitie met superclubs Real Madrid en Barcelona, de strijd aanbindt met twee van de clubs met wie het die topcompetitie zou moeten vormen, is toch opmerkelijk. Er wordt vals gespeeld, is het oordeel van La Liga. Specifiek bij twee clubs: Manchester City en Paris Saint-Germain.

Sportbestuurder Maarten Fontein, die in het verleden Ajax, AZ en ADO Den Haag aan lucratieve sponsorcontracten hielp in onder meer China, was een van de architecten van de Financial Fair Play, regels die onder toenmalig UEFA-voorzitter Michel Platini werden ingesteld om greep te houden op de geldstromen van clubs.

Scheefgroei

"Het doel was om de scheefgroei tussen rijke en arme clubs een halt toe te roepen", aldus Fontein. "Maar het is natuurlijk een heel andere omgeving geworden sinds de intrede van de Russen, de sjeiks en de Chinezen. Die moeten allemaal hun geld uit eigen land weghalen, want anders moeten ze er heel veel belasting over betalen. Dat investeren ze in voetbalclubs. Dat is een lucratieve manier om je geld te kunnen beleggen."

Maarten Fontein in 2008 in Dubai AFP

Het punt dat La Liga nu maakt is dat de regels van Financial Fair Play voorschrijven dat extern geld niet direct mag worden geïnvesteerd in spelers. Wel in infrastructuur of de jeugdopleiding, maar niet in voetballers. En dat gebeurt bij Manchester City en Paris Saint-Germain aan de lopende band, zo stelt La Liga.

Zo zou Manchester City sinds de komst van sjeik Mansour uit de Verenigde Arabische Emiraten in 2008 liefst 1,6 miljard hebben uitgegeven aan transfers.

Fontein verbaast het niet. "Toen werd al gekeken: hoe kun je deze regels omzeilen. Een manier is sponsoring, want dat is een breed begrip. Je hoeft niet uit te leggen waar die sponsoring naartoe gaat."

Sponsoring?

Zo speelt Manchester City met vliegmaatschappij Etihad op de borst en ook het kolossale nieuwe stadion is vernoemd naar de vliegmaatschappij uit Abu Dhabi. En dat Paris Saint-Germain gesponsord wordt door Qatar Airways - net als in een recent verleden Barcelona overigens - laat ook weinig te raden over.

Nog een voorbeeld: Atlético Madrid werd in het verleden gesponsord door Azerbeidzjan. En wat staat er op het shirt van Real Madrid: Fly Emirates. Toch is het een doorn in het oog van de Spaanse hoogste klasse, La Liga.

'Markt wordt verstoord'

De Nederlander Joris Evers is hoofd communicatie van de Spaanse competitie. "Deze clubs worden gesponsord door staten, door Abu Dhabi en Qatar. Daarvoor krijgen ze enorme hopen geld, geld dat niet gelieerd is aan de waarde van die sponsorships. Daardoor wordt de markt van het internationale voetbal verstoord."

Dat uitgerekend La Liga, die door velen zelf met argusogen wordt gevolgd vanwege de ondoorgrondelijke financiële wegen van topclubs als Real Madrid en Barcelona, aan de bel trekt zou je ironisch kunnen noemen.

Maar de claim is bloedserieus: PSG en Manchester City genieten staatssteun. En dat mag niet. De oplossing is eenvoudig en bestaat al, stelt Fontein. "Controle vooraf op de begrotingen en na afloop. En als er wanordelijkheden blijken, strenger straffen. Gewoon, twee jaar schorsen."

Pep Guardiola, de trainer van Manchester City Pro Shots

Clubs als Dinamo Moskou en Galatasaray werden in het verleden geschorst voor vergrijpen tegen de regels van Financial Fair Play. Waarom PSG en Manchester City dan niet?

"Het zou weleens kunnen dat ze uit de competitie stappen, daar wordt al jaren mee gedreigd. En dan heeft de UEFA natuurlijk een gigantisch probleem. Want dan kun je de Champions League vaarwel zeggen en dat is hun inkomstenbron. Daarom durven ze grote clubs niet te straffen."

"De UEFA moet gewoon optreden", is het stevige oordeel van La Liga bij monde van Evers. "Doet de UEFA dat niet, dan zullen wij niet aarzelen om naar de hoogste Europese autoriteiten te stappen.

STER Reclame