Dusan Tadic juicht na zijn treffer

Champions League-lente gloort voor Ajax na gelijkspel in Lissabon

Ajax heeft een grote stap gezet richting overwintering in de Champions League. De Amsterdammers speelden op bezoek bij Benfica met 1-1 gelijk, waardoor het gat met de Portugezen vier punten blijft. Het onderling resultaat is bovendien in Ajax' voordeel.

Ajax raakte wel de koppositie in de groep kwijt omdat Bayern München met 2-0 won van AEK Athene.

Stand Groep E

Bayern München 4-10 (7-1)
Ajax 4-8 (6-2)
Benfica 4-4 (4-6)
AEK Athene 4-0 (2-10)

Benfica zette fanatiek druk op de Ajax-defensie, een tactiek die een kwartier voor rust effect sorteerde. André Onana probeerde Jonas uit te kappen, maar de spits stond sneller dan hij dacht weer voor de neus bij de Ajax-keeper, die de bal in paniek over de zijlijn punterde.

Onana leek van slag en ging uit de daaropvolgende ingooi direct weer in de fout. De 22-jarige doelman schatte de verre worp van André Almeida verkeerd in en kwam uit, maar kon niet bij de bal. Jonas profiteerde en schoot de 1-0 binnen.

Andre Onana na zijn fout

Ajax creëerde weinig en was alleen uit standaardsituaties gevaarlijk. Hakim Ziyech stelde doelman Odisseas Vlachodimos al eens op de proef, voordat een vrije trap van Lasse Schöne de grootste Amsterdamse kans voor rust inleidde.

Vlachodimos kreeg het zwabberschot van Schöne niet onder controle, waarna de bal met wat geluk voor de voeten van Donny van de Beek belandde. De middenvelder schoot voorlangs, tot afgrijzen van de volledig vrijstaande Frenkie de Jong, die een voorzet verwachtte.

Teleurstelling bij Frenkie de Jong

Na rust voetbalde Ajax zich gemakkelijker onder de Portugese druk uit, ook omdat Benfica langzaamaan vermoeid raakte. De gelijkmaker van Dusan Tadic kwam wat dat betreft ook niet uit de lucht vallen.

De Serviër werd met een prachtige pass gevonden door Ziyech, kreeg de bal wat gelukkig mee langs Vlachodimos en tikte binnen. De bal was al ruim over de lijn toen Van de Beek voor de zekerheid nog een tikje gaf.

Wat volgde waren dertig minuten waarin het af en toe alle hens aan dek was, maar de Ajax-defensie - mede dankzij uitstekend keeperswerk van Onana in blessuretijd - overeind bleef.

De laatste zestien zijn daarmee binnen handbereik: het verschil met Benfica is vier punten, met nog twee wedstrijden te gaan. Ook het onderling resultaat is in Nederlands voordeel, dankzij de 1-0 zege in Amsterdam van twee weken geleden.

Het elftal van Ajax voor het duel met Benfica

Ajax is sowieso zeker van Europees voetbal na de winterstop. De ploeg van Erik ten Hag kan dankzij de nederlaag van AEK Athene bij Bayern München niet meer achterhaald worden door de Grieken, waardoor het alleen nog de vraag is op welk podium Ajax volgend jaar acteert: de Champions League of Europa League.

Als Benfica niet wint van Bayern in München, is Ajax ook al zeker van de volgende ronde.