Met deze kleine speakers worden de kazen blootgesteld aan Mozart en andere muziek AFP

Wordt Zwitserse kaas lekkerder van hiphop of Mozart?

time icon

Een Zwitserse kaasmaker speelt muziek tijdens de rijping van zijn kazen. Beat Wampfler hoopt daarmee de smaak van zijn Emmentalers te veranderen. Samen met de universiteit van Bern onderzoekt hij of hiphop, klassieke en rockmuziek invloed hebben op zijn kaas.

Wampfler is ervan overtuigd dat luchtvochtigheid, temperatuur en voedingsstoffen niet de enige factoren zijn die de smaak beïnvloeden. "Geluiden en muziek doen dat ook", stelt hij.

Ultrageluid, dat zijn geluiden die een te hoge frequentie hebben voor het menselijk oor, kunnen chemische reacties in materie veroorzaken. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs voor de invloed van ultrasoon geluid op kaas, laat staan dat duidelijk is of het voor een verbetering of verandering in smaak zorgt. De Universiteit van Bern hoopt daarvoor samen met Wampfler het eerste bewijs te vinden.

Wampfler verwacht vooral veel van hiphopmuziek:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Hiphop-kazen kunnen jongeren aanspreken'

Ultrageluid (of ultrasoon geluid) zijn geluiden met een frequentie boven de 20.000 hertz. Het menselijk oor kan tonen tot ongeveer die frequentie horen. Dieren zoals vleermuizen en dolfijnen maken klanken op hoge frequenties. De mens kan niet al hun geluiden horen.

Ultrageluid wordt ook gebruikt bij het verwijderen van tandsteen bij de tandarts, in een echografie en in sonars.

Sommige wetenschappers durven al wel een link te leggen tussen de groei van planten bij het spelen van muziek. Zo zouden ultrasone geluiden het gehalte aan CO2 in de lucht kunnen vergroten.

Charles Darwin

Scheikundig onderzoek naar invloed van muziek en geluid is niet nieuw. Charles Darwin, de wetenschapper achter de evolutietheorie, liet zijn zoon Francis voor een experiment in de negentiende eeuw zijn fagot voor planten spelen. Er kwamen destijds geen resultaten uit het onderzoek.

Beat Wampfler (L) en de directeur van het Muziekdepartement van de Universiteit van Bern, Michael Harenberg AFP

Inmiddels krijgen de kazen van Wampfler sinds september 's avonds muziek van onder andere Led Zepplin, A Tribe Called Quest en Mozart te horen. In maart proeven kaasexperts de Emmentalers van de Zwiterse kaasboer. Als het Wampfler zelf ligt dan heeft hiphopmuziek de meeste invloed op zijn kaas. Hij denkt dat vooral jongeren geïnteresseerd kunnen zijn in hiphopkazen.

STER Reclame