Atletiekunie zoekt voor Schippers coach van het hoogste niveau

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Atletiekunie zoekt voor Schippers coach van het hoogste niveau

Door het plotselinge vertrek van Rana Reider zit Dafne Schippers twee jaar voor de Olympische Spelen zonder coach. In de zoektocht naar een vervanger legt hoofdcoach Charles van Commenée van de Atletiekunie de lat hoog: "Ik zoek iemand die op het hoogste niveau succesvol is geweest."

Dinsdag werd bekend dat Reider wegens familieomstandigheden terugkeert naar de Verenigde Staten, net nu de voorbereiding op het nieuwe seizoen is begonnen. "Het is vervelend. We zijn de trainingen begonnen en als dan meteen in de eerste week dit nieuws komt, dan is dat verstorend", aldus Van Commenée.

Tegelijkertijd is de timing van het vertrek ook een geluk bij een ongeluk, volgens technisch directeur Ad Roskam. "In de opbouw van het seizoen is de training heel algemeen, dat maakt het inzetten van andere coaches niet zo'n probleem. Dat geeft ons ook even tijd om naar oplossingen te zoeken."

Evaluatie

Reider trad in 2014 in dienst van de Atletiekunie als bondscoach sprint en estafettes. Sinds maart 2017 trainde hij Dafne Schippers fulltime. Dat leverde vorig jaar de wereldtitel op de 200 meter op. Afgelopen seizoen moest Schippers, in 2016 Europees kampioen op de 100 meter, zich bij de EK in Berlijn tevreden stellen met brons op de kortste sprintafstand. Ze liep niet niet meer zo snel als de seizoenen ervoor.

De evaluatie van het toch enigszins tegenvallende seizoen was nog niet afgerond. "Ik heb wel uitgebreid met Dafne gezeten", vertelt Van Commenée. "Dafne wilde in eerste instantie wel door met Rana."

Schippers niet naar VS

Schippers had ervoor kunnen kiezen om, net als die andere Nederlandse topatlete Sifan Hassan, naar de VS te verkassen om daar te gaan trainen. "Maar Dafne heeft zelf aangegeven dat het voor haar geen optie is", aldus Roskam. "We hebben nog wel even verkend of de situatie van Reider een tijdelijk probleem was, maar het was snel duidelijk dat we ieder onze eigen weg moesten gaan."

De Atletiekunie wil de tijd nemen om een goede vervanger te vinden, maar al te lang kan die zoektocht ook weer niet duren. "Er staat een wereldkampioenschap op de rol en uiteraard de Olympische Spelen. We zitten nu in een cruciale fase van die vierjarencyclus, dus we moeten nu zorgen dat alle atleten bij hun coach in een goed programma komen", zegt Roskam.

Bart Bennema en Dafne Schippers bij de WK atletiek in Peking ANP

Keert Schippers terug bij Bennema?

Voorlopig wordt de groep die onder Reider trainde, ondergebracht bij Bart Bennema en Rogier Ummels. Bennema was eerder acht jaar trainer van Schippers en leidde haar in 2015 naar de wereldtitel op de 200 meter en een jaar later op diezelfde afstand naar zilver op de Olympische Spelen.

Van Commenée sluit niet uit dat Schippers de komende jaren weer onder Bennema gaat trainen. "Dat zou heel goed kunnen. Ik sluit op dit moment helemaal niets uit, maar het is niet onlogisch dat Bart dat zou doen."

Zelf is Van Commenée in ieder geval geen kandidaat om de rol van Reider over te nemen. "Nee, ik ben nu net begonnen als hoofdcoach. Dan kom je van de regen in de drup, want dan moet je weer op zoek naar een nieuwe hoofdcoach."

STER Reclame