Amerikaanse ambassadeur sluit sancties tegen Nederlandse bedrijven niet uit
De Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra sluit niet uit dat Nederlandse bedrijven als Shell, Boskalis en Van Oord sancties opgelegd krijgen als ze verbonden blijven aan het project 'Nord Stream 2'.
Hoekstra deed zijn uitspraken in een gesprek met De Nieuws BV op NPO Radio 1. Als de sancties worden doorgezet, kan het voor de bedrijven lastig worden zaken te doen met de VS.
'Geopolitieke motieven'
Met het project wordt een gaspijplijn aangelegd die miljarden kubieke meters gas van Rusland naar Europa moet voeren. De Amerikanen vinden dat Rusland daarmee zijn invloed in Europa vergroot.
Het kabinet beschouwt Nord Stream 2 als een privaat project en ziet daarom geen actieve rol voor Nederland in de zaak.
Daar is Hoekstra het niet mee eens. "Volgens ons zitten er ook geopolitieke motieven achter dit project", zei hij. "Dat heeft Duitsland recent ook toegegeven." Hij wil niet zeggen of de opstelling van het Nederlandse kabinet mogelijke sancties in de hand werkt.
"Dat besluit wordt namelijk genomen in Washington, niet in Den Haag." Volgens Hoekstra moeten de bedrijven wel snel beslissen of ze verbonden willen blijven aan het project. "En wanneer zij dat doen, heeft dat sowieso gevolgen", zegt hij.
Economisch project
Minister Wiebes van Economische Zaken laat in een reactie aan De Nieuws BV weten dat hij het te vroeg vindt om zich zorgen te maken over sancties en benadrukt dat Nederland het gas uit Nord Stream 2 ook nodig heeft.
Minister Blok van Buitenlandse Zaken zegt dat de Nederlandse bedrijven vooral zelf contact moeten zoeken met de VS, omdat het in zijn ogen een puur economisch project is.
Van Oord en Boskalis volgen de ontwikkeling "van dag tot dag" en zien geen aanleiding vooruit te lopen op eventuele consequenties van meewerken aan het project.
Shell zegt het belangrijk te vinden de verplichtingen in het project na te komen binnen het kader van de daarvoor geldende handelsregels. De pijpleiding is al jaren in aanbouw en wordt mogelijk volgend jaar in gebruik genomen.