ANP

Bedrijven in havengebied Den Helder gaan dimmen

time icon

Om lichtvervuiling in het Waddengebied tegen te gaan, passen bedrijven en instanties in de haven van Den Helder hun buitenverlichting aan.

Doordat 's nachts lampen branden, is het niet donker genoeg op het Wad. Om ondernemers hiervan bewust te maken, organiseerde de provincie met Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland en Den Helder een excursie. Daarin krijgen vijftien ondernemers tips over het aanpassen van de verlichting.

De zeehaven gaat nu de felle terreinlampen op de kade vervangen en Rijkswaterstaat gaat langs de N250 ledverlichting plaatsen. De marine stapt de komende vijf jaar ook over op ledlampen, net als de NAM die in Den Helder met een gasbehandelingsinstallatie zit.

Genieten van sterren

De provincie hoopt zo de kwaliteit van de duisternis van het Waddengebied te versterken en te werken aan een plek "waar je nog echt kan genieten van sterren en planeten", schrijft NH Nieuws.

In oktober 2016, tijdens de Nacht van de Nacht, ondertekenden 43 partijen actief op en rond de Waddenzee een intentieverklaring om te komen tot een "Dark Sky" voor het hele Waddengebied.

Dit is een artikel van

STER Reclame