NH Nieuws
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

Boete voor staalbedrijf na stofwolken in Wijk aan Zee

Staalbedrijf Harsco, gevestigd op het terrein van Tata Steel in Velsen en een belangrijke partner van de staalgigant, moet een boete betalen. Het bedrijf overtrad de afgelopen zes dagen vier keer de uitstootregels.

Vorige maand klaagden inwoners van Wijk aan Zee herhaaldelijk over glinsterende stofdeeltjes op hun auto's, ruiten en zelfs in huis. De omgevingsdienst constateerde daarop dat de vergunningsvoorschriften waren overtreden.

Zaken niet op orde

Harsco kreeg een last onder dwangsom opgelegd: het bedrijf had tot 1 november om maatregelen te nemen. Elke overtreding na die datum zou een boete van 5000 euro betekenen.

Sinds 1 november constateerden inspecteurs vier keer dat de zaken nog niet op orde waren, wat het bedrijf inmiddels op een boetebedrag van 20.000 euro is komen te staan. Het bedrag kan verder oplopen, want de komende tijd houden de controles aan.

Compensatie

Volgens NH Nieuws trekken bij zuidenwind stofwolken richting Wijk aan Zee. Grafietdeeltjes dwarrelen vervolgens neer op huizen en auto's. Tata Steel compenseert omwonenden al langer door bijvoorbeeld rekeningen voor de glazenwasser en wasstraat te betalen.

Door de stofwolken in oktober kwam het kustdorp meerdere keren onder een sluier van roet en grafiet te liggen. In een bijeenkomst met bewoners beloofde Tata Steel daarop huizen ook van binnen schoon te zullen maken.

Harsco is een bedrijf dat slak, een bijproduct van de staalproductie, verwerkt.

Advertentie via Ster.nl