EPA

In heel de Verenigde Staten zijn de stemlokalen geopend voor de Congresverkiezingen. Op het spel staan alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 35 van de 100 zetels in de Senaat.

Bij de stemlokalen was het direct drukker dan normaal bij 'midterms', de verkiezingen die halverwege de termijn van de president worden gehouden. Op verschillende plaatsen waren problemen met nieuwe regels voor kiezersregistratie, gesloten of verplaatste stemlokalen en andere organisatorische zaken.

Met name in de staat Georgia in het zuiden waren problemen. Kiezers moesten daar op sommige plaatsen uren in de rij staan voor ze hun stem konden uitbrengen. Een aantal kiezers verliet de rij voortijdig.

In Birmingham, Michigan stond al een lange rij voor de stembus toen de deuren opengingen. Die rij bleef lang, mede door de vele keuzes die de stemmers voor de kiezen krijgen:

Twee kantjes aan keuzes, en 'er staat een boel op het spel'

Er zijn maatregelen genomen om cyberaanvallen en cyberfraude te voorkomen. Volgens federale autoriteiten zijn er geen aanwijzingen dat Rusland of een andere buitenlandse mogendheid probeert de verkiezingen te beïnvloeden, zoals Rusland bij de presidentsverkiezingen van 2016 wel gedaan heeft.

Trump

Dat de belangstelling groot is komt doordat de verkiezingen worden gezien als de eerste nationale kiezersuitspraak over president Trump, wiens naam overigens nergens op een stembiljet prijkt. Ook staat de Republikeinse meerderheid in het Congres op het spel: als de Republikeinen die verliezen, wordt het voor Trump moeilijker zijn beleid door te voeren en kunnen de Democraten zijn maatregelen beter blokkeren.

Het lijkt erop dat de Democraten een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden kunnen halen en dat de Republikeinen hun krappe meerderheid in de Senaat zullen houden.

In het Huis van Afgevaardigden hebben de Republikeinen nu 235 zetels en de Democraten 193. De Democraten zouden een kleine 30 zetels op de Republikeinen kunnen veroveren, genoeg voor de meerderheid.

In de Senaat hebben de Republikeinen een meerderheid van 51-49. Omdat er veel meer Democratische zetels op het spel staan dan Republikeinse is de verwachting dat de Republikeinen die meerderheid behouden of zelfs uitbreiden.

Wat staat er vandaag op het spel voor president Trump? Correspondent Wouter Zwart legt het uit:

Midtermverkiezingen in Amerika: dit staat er op het spel

STER reclame