
'Ghb-gebruikers belanden vaker op de eerste hulp'
Het aantal mensen dat op de spoedeisende hulp belandt na het gebruiken van te veel ghb, is flink gestegen, schrijft NRC. De patiënten komen in comateuze toestand het ziekenhuis binnen en kunnen vaak op geen enkele manier wakker gemaakt worden. Sommige patiënten moeten aan de beademing.
De krant sprak met artsen van ziekenhuizen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen en de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen. In het OLVG ziekenhuis in Amsterdam steeg het aantal opnames van ghb-patiënten van 50 in 2014 naar 133 in 2017. Ook in het Diakonessenhuis in Utrecht en het Radboudumc in Nijmegen nam het aantal opnames toe.
Grote kans op overdosis
De meeste gebruikers zijn tussen de 20 en 30 jaar. De drug leidt ertoe dat gebruikers zich ontspannen voelen en ze worden er ook minder angstig van. De roes wordt vergeleken met het effect van alcohol. Volgens de artsen onderschatten gebruikers de werking van ghb, omdat het lastig te doseren is."Een milliliter te veel en je hebt een overdosis", zegt een SEH-arts tegen de krant.
Ghb-gebruikers komen daardoor vaker in de problemen dan met andere drugs. Eenmalig gebruik kan al ernstige gevolgen hebben, zoals stoppen met ademen. Daarnaast is het ook erg verslavend.
De partydrug is goedkoop en makkelijk zelf te maken. Veel ingrediënten zijn te koop bij de bouwmarkt. Daardoor is het aantrekkelijk voor jongeren om de drug te gebruiken, waarschuwen de artsen.
'Kans op extreme hittegolf als in India dertig keer groter'
Nooit eerder sinds het begin van de metingen was het in maart zo warm in India. In buurland Pakistan werd de heetste april ooit vastgesteld.
Klaver en Kuiken geloven in samenwerking, maar fusie is nog geen uitgemaakte zaak
Vanavond kwamen leden van GroenLinks en PvdA voor het eerst bijeen om over samenwerking te praten.
Plan tramlijn Maastricht-Hasselt na 18 jaar in prullenbak
De Vlaamse regering ziet definitief af van het plan, dat was uitgegroeid tot een hoofdpijndossier.