Van der Poel is veel te sterk voor zijn concurrentie en pakt EK-goud

Mathieu van der Poel heeft met veel machtsvertoon zijn Europese titel veldrijden geprolongeerd. Hij was liefst veertien seconden sneller dan Wout van Aert, die vorig jaar ontbrak. Het brons ging naar Laurens Sweeck.

Even leek het erop dat het spannend zou worden in Rosmalen. Van Aert nam al snel een voorsprong van zo'n vijf seconden, drie dagen nadat Van der Poel naar eigen zeggen "heel slecht" was geweest in de Koppenbergcross. Daar had Van der Poel genoegen moeten nemen met een 21ste plaats.

Splijtende demarrage

Maar in de tweede ronde sloot Van der Poel al aan, om vervolgens zijn overmacht nog maar eens te onderstrepen. De 23-jarige alleskunner reed met een splijtende demarrage weg bij Van Aert en bouwde zijn voorsprong daarna op superieure wijze verder uit.

"Ik was best goed weg, maar in de eerste bocht kwam ik wat in het gedrang te zitten. Ik zag in de verte dat Van Aert ervandoor ging", aldus Van der Poel.

"Toen ik erbij kwam, merkte ik dat hij wat foutjes maakte en een beetje kapot was van zijn snelle start. Ik heb gelijk een tegendemarrage geplaatst en kreeg een mooi gaatje op een plek waar hij het niet verwachtte, denk ik."

Kampioenstrui

Op de finish bedroeg het verschil tussen beiden veertien seconden, waarmee Van der Poel voor het tweede jaar op rij de Europese kampioenstrui in ontvangst mag nemen.

"Gelukkig. Ik had nog een paar truien van vorig jaar in de verpakking zitten, dus die kan ik nu nog gebruiken", grapte de Vliegende Hollander, zoals Van der Poels bijnaam in België luidt.

Lars van der Haar ging als zesde over de streep. Eerder op de dag kleurde het podium bij de vrouwen volledig oranje. Annemarie Worst greep het goud, voor Marianne Vos en Denise Betsema.

STER reclame