Kramer meldt zich af voor 10 kilometer bij wereldbekerkwalificatie

Sven Kramer en Jac Orie ANP

Sven Kramer komt niet in actie op de 10.000 meter bij de wereldbekerkwalificatie in Heerenveen. De 32-jarige Fries ondervindt te veel hinder van een rugblessure. Bart de Vries vervangt hem.

Kramer plaatste zich vrijdag nog wel voor de 5.000 meter. Hij noteerde de derde tijd. Toch hield hij een zure nasmaak over aan die wedstrijd. In een rechtstreeks duel werd hij niet alleen verslagen door Patrick Roest, ook ontnam zijn teamgenoot hem zijn baanrecord in Thialf.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Orie: 'Kramer heeft zich vertild, het schoot in zijn rug'

"Sven heeft zich vertild en toen schoot het in zijn rug. Dat is vervelend", vertelde Jumbo-trainer Jac Orie. "Om erger te voorkomen halen we hem eruit vandaag, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het op korte termijn goed komt."

Ook op de 1.500 meter greep Kramer een startbewijs voor de komende wereldbekerwedstrijden. Hij eindigde als vijfde.

Geen 1.000 meter voor Ronald Mulder

Ronald Mulder moet op de 1.000 meter verstek laten gaan. De sprinter, die zich vrijdag plaatste voor de 500 meter, heeft net als Kramer te veel last van een rugblessure. Tom Kant neemt zijn plaats in.

Mulder heeft sinds twee weken problemen met zijn rug. Om overbelasting te voorkomen, laat Mulder de 1.000 meter uit voorzorg schieten. Hij reed de 500 meter met pijnstillers. Met een gedeelde vierde tijd wist hij zich desondanks wel te plaatsen.

Wereldbekers

De komende weken zijn er vier wereldbekers. Van 16 tot en met 18 november in Obihiro (Japan), 24 en 25 november in Tomakomai (Japan), 7 tot en met 9 december in Tomaszow Mazoviecki (Polen) en 14 tot en met 16 december in Heerenveen.

Vanaf 13.15 uur zijn de kwalificatiewedstrijden in Heerenveen rechtstreeks te volgen op NOS.nl met commentaar van Herbert Dijkstra, Martin Hersman en Erik van Dijk. Op NPO 1 worden verspreid over de middag ook beelden vertoond, maar alleen de belangrijkste wedstrijden zijn daar live te volgen. Afstanden vandaag: 5.000 meter (v), 10.000 meter (m), 1.000 meter (v), 1.000 meter (m) en massastart (m/v).

STER Reclame