AFP
NOS Nieuws

Echtgenoot van bedreigde Pakistaanse Bibi vraagt Britten om hulp

De man van de Pakistaanse Asia Bibi hoopt dat het Verenigd Koninkrijk het echtpaar asiel verleent. In een video vraagt Ashiq Masih de Britse premier May om een vertrek uit Pakistan te organiseren. Volgens Britse media doet hij ook een beroep op de leiders van Canada en de VS.

Bibi wordt bedreigd door aanhangers van de radicale partij Tehreek-e-Labbaik (TLP). Ze zijn boos omdat de vrouw door het hooggerechtshof in Pakistan is vrijgesproken van godslastering.

Volgens het hof was het bewijs in die zaak te zwak. De christelijke Bibi zat acht jaar in een dodencel omdat ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd.

De man van Bibi vreest voor het leven van zijn vrouw. "Ik verzoek de premier van Groot-Brittannië ons te helpen Pakistan te verlaten en ons asiel te geven als ze kan", zegt hij in de video. "We worden zo bedreigd dat we vastzitten in dit huis", zei hij later op WhatsApp tegen journalisten.

Regering zwicht voor radicalen

Afgelopen week sloot de Pakistaanse regering een akkoord met de TLP. Zo gaat de overheid onder meer proberen te voorkomen dat Bibi het land verlaat. In ruil daarvoor schort TLP zijn acties voorlopig op.

De Pakistaanse regering heeft ook ingegrepen bij een publicatie van The New York Times. De maandelijkse column van de Pakistaanse schrijver Mohammed Hanif, waarin hij het opneemt voor Bibi, is verdwenen uit de Pakistaanse editie van de krant die gisteren verscheen.

Op de plaats van de column is nu een wit vlak te zien. The New York Times schrijft dat de krant zelf geen rol heeft gespeeld bij de censuur van de Pakistaanse autoriteiten.

Volgens columnist Hanif is het niet voor het eerst dat zijn columns in The New York Times door de regering worden gecensureerd.

Naar Nederland?

Regeringspartijen CDA, ChristenUnie en D66 hebben het kabinet opgeroepen de vrouw een plek te geven in Nederland. D66-Kamerlid Sjoerdsma spreekt van een noodsituatie.

"Laat haar in Nederland veilig op adem komen", zegt Sjoerdsma. "Zodat ze in alle rust kan uitzoeken waar ze haar leven samen met haar kinderen wil oppakken. Ze kan in Pakistan geen kant op."

Arrestaties na Bibi-protesten

Volgens de Pakistaanse politie zijn meer dan 150 mensen gearresteerd vanwege de protesten die ontstonden na de vrijspraak van Bibi. Ze worden beschuldigd van brandstichting, geweld en vandalisme.

De daders zijn onder meer opgespoord op basis van beelden die van protestacties waren gemaakt. Daarop is te zien dat onder meer auto's in brand worden gestoken en snelwegen worden geblokkeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl