Woedende betogers eisen de dood van Asia Bibi
NOS NieuwsAangepast

Mogelijk herziening vrijspraak Pakistaanse Bibi, advocaat is gevlucht

Radicale moslims in Pakistan hebben na drie dagen hun protestacties tegen vrijspraak voor Asia Bibi opgeschort. In ruil daarvoor zal de regering zich niet verzetten tegen een poging om de rechtszaak tegen haar te heropenen. Ook wil de regering de aanzet geven voor een uitreisverbod voor de vrouw.

De christelijke Asia Bibi, moeder van vijf kinderen, werd acht jaar geleden ter dood veroordeeld wegens godslastering. Haar veroordeling leidde in de hele wereld tot afschuw. Deze week werd ze door het Pakistaanse hooggerechtshof vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

De vrouw is zelf waarschijnlijk nog in de gevangenis, voor haar eigen veiligheid. Haar advocaat heeft het land verlaten omdat hij vreesde voor zijn leven.

'Rechters doden'

De streng islamitische partij TLP reageerde furieus op de vrijspraak voor Bibi. Drie dagen lang blokkeerden TLP-aanhangers belangrijke wegen in de hoofdstad Islamabad en in Lahore en Karachi. De betogers riepen op de rechters van het hooggerechtshof te doden, en zeiden dat de vrijspraak was ingegeven door de wens van de regering om het Westen te vriend te houden.

Vanwege de felle protesten besloot de overheid gisteren om de scholen dicht te houden en het telefoonverkeer in de steden plat te leggen.

In verschillende grote steden werd geprotesteerd:

Protesten in Islamabad, Karachi en Lahore

Nu heeft de regering met de TLP afgesproken dat de partij een petitie mag indienen waarin gevraagd wordt om een herziening van het vonnis van het hooggerechtshof. Ook is de regering bereid om Bibi op een lijst te zetten van mensen die het land niet mogen verlaten. Een rechtbank moet dat nog bekrachtigen. Voor de TLP zijn de toezeggingen voldoende om de acties op te schorten.

De minister van Informatie erkent dat het "geen ideale oplossing is, maar dat er geen betere manier is om met de demonstranten om te gaan", zegt correspondent Aletta André. Het leger inzetten zou tot bloedvergieten kunnen leiden, zei hij ook nog.

'Som op haar hoofd'

Volgens de laatste berichten verblijft Asia Bibi nog in de gevangenis, in afwachting van de benodigde papieren. "Niemand maakt bekend waar en wanneer ze precies wordt vrijgelaten, omdat er nog steeds een som op haar hoofd staat", aldus André. Haar advocaat zegt dat Bibi niet in Pakistan kan blijven. Hij wil weer terugkeren naar Pakistan als er een nieuw proces komt tegen zijn cliënt, maar alleen als de regering voor beveiliging zorgt.

Meerdere landen hebben Bibi asiel aangeboden. In Nederland hebben coalitiepartijen CDA, ChristenUnie en D66 het kabinet opgeroepen dat ook te doen. Daarvoor is het mogelijk nog niet te laat, zegt André. "De vraag is of Bibi het land nog kan verlaten voordat de rechtbank een uitspraak heeft gedaan over het uitreisverbod."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl