Sparta-aanvoerder Lars Veldwijk nadat hij alweer gescoord heeft

Sparta voorlopig aan kop dankzij scoringsdrift Veldwijk

Sparta Rotterdam gaat voorlopig aan kop in de eerste divisie. De Rotterdammers wonnen dankzij twee goals van aanvoerder Lars Veldwijk bij MVV Maastricht: 2-0. Go Ahead Eagles heeft een punt minder dan Sparta, maar kan zondag de koppositie weer overnemen als uit gewonnen wordt van Telstar.

Veldwijk kopte Sparta met zijn zesde goal op rij al na vijf minuten op voorsprong. Royston Drenthe had de marge daarna kunnen verdubbelen, maar hij schoot te hoog. Daarna namen de Limburgers de regie over.

Sparta, dat de eerste periodetitel won, werd een kwartier lang van het kastje naar de muur gestuurd en haalde, met geluk, ongeschonden de rust. MVV was ook daarna beter, maar het was Sparta dat wist te scoren. Na een snelle uitbraak zette Veldwijk de 2-0 op het scorebord.

Aitor Cantalapiedra na de 2-0 namens Twente tegen RKC

FC Twente heeft net als Go Ahead een punt minder dan Sparta en staat derde. De Tukkers wonnen thuis met 3-1 van RKC Waalwijk, dat midweeks de B-keus van PSV nog had uitgeschakeld in de KNVB-beker.

Peet Bijens 1-0 was mooi, Aitor Catalapiedra's 2-0 fraaier en Michael Maria's 3-0 was ook niet te versmaden. Diep in blessuretijd maakte Dylan Seys (ex-FC Twente) de Waalwijkse eretreffer.

Opmerkelijke avond Mathieu in Leeuwarden

In Leeuwarden was er een opvallende rol voor Justin Mathieu. De aanvaller van SC Cambuur opende na zes minuten op fraaie wijze de score tegen regerend kampioen Jong Ajax.

Doelman Dominik Kotarski kwam uit tot buiten zijn zestienmetergebied, moest de bal dus wegkoppen, waarna Mathieu de bal ineens op de slof nam en vanaf een meter of dertig met een boogje raak schoot.

Kevin van Kippersluis en Justin Mathieu na de 1-0 van Cambuur

Ajacied Sven Botman maakte in de tweede helft een overtreding op Mathieu in het zestienmetergebied en moest dat bekopen met zijn tweede gele kaart. Mathieu maakte er zelf uit de toegekende strafschop 2-0 van.

Een publiekswissel hing in de lucht, maar Mathieu verliet een kwartier voor tijd gedwongen het veld, nadat ook hij zijn tweede gele kaart had gekregen. Cambuur won uiteindelijk met 2-1. Mathieu werd uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd.