Mimoun Mahi is blij na zijn goal

Groningen verlaat laatste plaats na zege op Excelsior

FC Groningen heeft voor de tweede keer dit seizoen gewonnen. In Rotterdam was het elftal van Danny Buijs met 4-2 te sterk voor Excelsior. Belangrijke punten, want daardoor verlaten de Groningers de laatste plaats.

In de openingsfase had FC Groningen het initiatief terwijl Excelsior de beste kansen kreeg. Vooral Marcus Edwards bleek een plaag voor de Groningse defensie. Het Engelse talent dribbelde lekker langs zijn tegenstanders, maar bleek bij twee kansen niet koelbloedig in de afronding.

Wel doeltreffend

Dat was FC Groningen wel in de 26ste en 29ste minuut. Eerst was Mimoun Mahi het doeltreffende eindpunt van een mooie aanval en vervolgens schoot Ritsu Doan fraai raak uit de draai. Het was de eerste keer dat Groningen meer dan één doelpunt maakte in een wedstrijd.

De manier waarop Excelsior nog voor rust terugkwam, was ronduit fenomenaal. Een corner werd door Ryan Koolwijk met een stijlvolle volley tot doelpunt gepromoveerd.

In de tweede helft kwam FC Groningen al snel met 3-1 voor. Mateo Cassierra maakte dankbaar gebruik van het feit dat Excelsior-keeper Sonny Stevens te ver voor zijn doel stond en schoot van zo'n twintig meter raak.

Onnodig

FC Groningen maakte het zichzelf daarna moeilijk. Deyovasio Zeefuik liep onnodig op de hakken van Ali Messaoud en scheidsrechter Dennis Higler kon niet anders dan een penalty geven. Luigi Bruins schoot die koelbloedig achter Sergio Padt.

Diezelfde Zeefuik revancheerde zich een kwartier voor het einde. De verdediger stoomde op en gaf een afgemeten voorzet die door de net ingevallen Jannick Pohl werd verzilverd, 2-4. Zo waren de Groningers opmerkelijk productief want tot vandaag stond de teller maar op zes goals in tien duels.

Door de zege doet FC Groningen de laatste plaats voor even over aan NAC, dat zaterdag tegen Heracles speelt. En het geeft de geplaagde Groningen-trainer Danny Buijs even lucht. Excelsior staat door de nederlaag nu elfde.

"Het gaat nu een stuk beter met me dan voor de wedstrijd", verklaarde Buijs na afloop. "Je gaat hier niet met een prettig gevoel naar toe als je laatste staat. Als je dan wint, en ik denk terecht, voelt het al een stuk beter."

Buijs: 'Het gaat nu een stuk beter met me'