Maulana Samiul Haq
NOS Nieuws

'Vader van de Taliban' gedood bij moordaanslag

De moslimgeestelijke die wordt beschouwd als de vader van de Afghaanse Taliban is bij een aanslag in zijn huis in Pakistan om het leven gekomen.

Volgens de zoon van Maulana Samiul Haq sloeg de moordenaar toe toen zijn vaders lijfwacht even weg was. Een onbekende drong de slaapkamer van zijn huis in Rawalpindi binnen en stak hem meerdere keren met een mes. De dader wist ongezien weg te komen.

Na het bekend worden van de moord gingen in Rawalpindi en Islamabad aanhangers van Haq de straat op. Ze richtten vernielingen aan in winkels en aan auto's. Haqs familie heeft opgeroepen om rustig te blijven.

Het lichaam van Haq wordt uit het ziekenhuis gedragen

Haq had een eigen school in het grensgebied van Pakistan en Afghanistan. Veel oprichters en leiders van de Afghaanse Taliban kregen daar hun opleiding. Hij werd daarom als ideoloog van de Taliban beschouwd.

Haq werd ook door gematigde conservatieven gerespecteerd. President Arif Alvi veroordeelde de moord. "We hebben een groot geleerde en geestelijk leider verloren", zei hij.

Premier Khan spreekt van een groot verlies. Samen met Haq wilde hij het islamitisch onderwijs in Pakistan een gematigder karakter geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl