Mathieu van der Poel in actie in Koppenbergcross NOS

De doorgaans superieure Mathieu van der Poel blijkt ook maar een mens van vlees en bloed. In de Koppenbergcross in Oudenaarde zakte de Nederlander compleet door het ijs en eindigde hij als 21ste, op 4.12 achter winnaar Toon Aerts.

De zeven voorgaande veldritten die Van der Poel dit seizoen uitreed, won hij allemaal. De Koppenbergcross werd een lijdensweg voor de 23-jarige alleskunner.

Mislukte inhaalmanoeuvre

In de eerste van acht veldritten in de strijd om de DVV-trofee moest Van der Poel, die in 2017 zowel de openingscross als het eindklassement op zijn naam schreef, na een mislukte inhaalmanoeuvre van de fiets.

Ver voor Van der Poel streden drie Belgen om de zege. Aerts, Michael Vanthourenhout en Wout van Aert maakten er een spannende koers van. Na verschillende aanvallen kwam het aan op de laatste beklimming van de Koppenberg. Aerts bleek over de beste eindsprint te beschikken. Lars van der Haar werd vierde.

Van der Poel na offday: 'Kan gebeuren, maar had het niet verwacht'

Daarna was het lang wachten totdat Van der Poel over de finish kwam. "Ik was gewoon heel slecht", reageerde de Nederlander nuchter. "Dit was voor mij een heel lang uur."

Brons voor Worst

Bij de vrouwen werd Annemarie Worst derde. De 22-jarige veldrijdster eindigde in Oudenaarde op 27 seconden van de Belgische winnares Kim Van De Steene. De Italiaanse Alice Maria Arzuffi werd tweede.

Annemarie Worst ANP

Van De Steene pakte vanaf de start de koppositie, maar maakte vervolgens een fout, waardoor Worst en haar ploeggenote Arzuffi haar voorbijgingen. De sterk rijdende Van De Steene kwam echter terug bij het tweetal.

De beslissing viel op de voorlaatste beklimming van de steile Koppenberg. Worst kon Van De Steene met veel moeite tot boven volgen, maar moest haar inspanning daarna bekopen. Van De Steene kwam solo over de finish, terwijl Worst nog werd ingehaald door Arzuffi.

De in uitstekende vorm verkerende Marianne Vos ontbrak in Vlaanderen. De Brabantse, zondag nog winnares van de Superprestigeveldrit in Ruddervoorde, focust zich op het EK veldrijden in Rosmalen dit weekend.

STER reclame