Prinses Mabel tijdens een lezing bij de opening van de 22ste internationale conferentie over aids ANP

Prinses Mabel van Oranje is een van de opvallendste nieuwe namen in de Quote 500, de jaarlijkse lijst met rijkste Nederlanders. De weduwe van prins Friso komt als nummer 149 de lijst binnen, met een geschat vermogen van 240 miljoen euro.

Haar plek in de rangschikking dankt Mabel met name aan de beursgang van het Amsterdamse betaalplatform Adyen in juni, dat binnen een dag verdubbelde in waarde.

Mabel is een van de aandeelhouders van Adyen. De prinses verkocht bij de beursgang een deel van haar aandelen, wat haar 43 miljoen euro opleverde.

Nalatenschap Friso

Hoe ze de aandelen heeft verkregen, hoeveel ze nog bezit en hoelang ze de aandelen al heeft, is volgens Quote onduidelijk. "Al is het vrij aannemelijk dat het afkomstig is uit de nalatenschap van haar in 2013 overleden man", schrijft het blad.

"De jongere broer van koning Willem-Alexander werkte begin deze eeuw als bankier voor zakenbank Goldman Sachs en had daardoor goede contacten in het zakenleven."

De succesvolle beursgang van Adyen heeft sowieso flink wat invloed op de nieuwste Quote 500. Zo is mede-oprichter van Adyen Arnout Schuijff zelfs miljardair geworden (geschat vermogen: 1,1 miljard euro) door de beursgang en staat hij daardoor op de 24ste plaats.

Ook zijn broer Joost en de andere oprichters Pieter van der Does en John Caspers staan hoog in de lijst dankzij het Adyen-succes. Het viertal bezit naar verluidt samen 3,4 miljard euro.

Het betaalplatform verwerkt onder meer betalingen voor Facebook, Netflix en Spotify. De totale waarde van het bedrijf lag na de beursgang op zo'n 14 miljard euro, terwijl dat een dag voor de beursgang nog op 7 miljard euro werd geschat.

Top blijft ongewijzigd

De top van de Quote 500 wordt net als vorig jaar aangevoerd door Heineken-baas Charlene de Carvalho-Heineken (12,8 miljard euro) en oprichter van uitzendbureau Randstad Frits Goldschmeding (4,8 miljard euro). Van beide miljardairs steeg het vermogen vergeleken met een jaar geleden.

Investeerder Marcel Boekhoorn, sinds vorige maand eigenaar van de HEMA, staat op de negende plek met 1,9 miljard euro.

Brenninkmeijer blijft rijkste familie

Als het gaat om de rijkste families, blijft de familie Brenninkmeijer met afstand de rijkste familie van Nederland. Het vermogen van de mede-eigenaar van onder meer modeketen C&A wordt geschat op 22 miljard euro. Dat is 13 miljard euro meer dan de familie Van der Vorm, de investeerdersfamilie die in de Quote-lijst de tweede plek inneemt achter de Brenninkmeijers.

De koninklijke familie staat op plek elf in de lijst van rijkste families, met een geschat vermogen van zo'n 1 miljard euro.

STER reclame