Een homoseksuele man uit Dar es Salaam (archief)
NOS Nieuws

Gouverneur Tanzania opent klopjacht op homo's

Een gouverneur in Tanzania heeft een speciaal team opdracht gegeven om homo's op te sporen en op te pakken. De arrestaties moeten volgende week van start gaan.

Paul Makonda, gouverneur van miljoenenstad Dar es Salaam, zei tegen journalisten dat het team uit zeventien leden zal bestaan, met onder anderen politieagenten en mensen die in de media werken. Makonda deed bij de bekendmaking een oproep om namen van homo's aan hem door te geven.

Homoseksualiteit is illegaal in het land, met als gevolg dat velen hun seksuele voorkeur angstvallig verzwijgen. Als homo's betrapt worden, riskeren ze een lange celstraf.

Tanzania staat bekend om het vijandige klimaat voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Gisteren stuurde een Tanzaniaanse minister nog een tweet de wereld in waarin hij homoseksualiteit "onnatuurlijk" en "goddeloos" noemde.

Vorig jaar dreigde de regering een lijst te publiceren met namen van mensen van wie vermoed werd dat ze homo zijn. De onderminister van Volksgezondheid verdedigde dat voornemen op Twitter: "Heb je ooit een geit of vogel gezien die homo is? Homoseksualiteit is niet natuurlijk."

In 2016 schortte de regering hiv- en aids-behandelingen op die in veertig klinieken werden geboden. De reden was dat ze homoseksualiteit zouden promoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl