Neymar op de tribune bij de Franse bekerfinale
NOS Voetbal

Celstraf van maximaal zes jaar mogelijk voor Neymar

Een nieuw hoofdstuk in de fraudezaak tegen Neymar. De slepende affaire heeft een wending gekregen die ongunstig kan uitpakken voor de Braziliaanse voetballer. De rechter die de zaak zou behandelen, heeft die doorgeschoven naar de meervoudige strafkamer.

Daardoor is ineens een celstraf van maximaal zes jaar mogelijk voor Neymar. De Spaanse justitie heeft dat in een bericht in de Catalaanse krant La Vanguardia bevestigd.

De fraude heeft betrekking op de transfer van Neymar in 2013 van de Braziliaanse club Santos naar FC Barcelona. Bij die deal zou de Spaanse fiscus veel geld zijn misgelopen.

Een Braziliaanse investeringsgroep, die veertig procent bezat van de sportrechten van de voetballer, maakte de zaak aanhangig en claimde dat er slechts geld is betaald over de afkoopsom van 17,1 miljoen euro, terwijl de ware afkoopsom 83 miljoen euro bedroeg.

Zwaarder vergrijp

Er lag al een strafeis van tien miljoen euro boete en een gevangenisstraf van twee jaar. Maar voordat de zaak voor de rechter zou komen, is er nog eens goed gekeken naar de beschuldigingen.

Rechter José Maria Vázquez is tot de conclusie gekomen dat het vergrijp veel zwaarder is dan eerder beoordeeld en dat drie rechters van de meervoudig strafkamer de rechtszaak moeten overnemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl