Tom Dumoulin en Chris Froome in de Giro van 2018 ANP

De 102de Ronde van Italië lijkt Tom Dumoulin op het lijf geschreven te zijn. De Giro telt volgend jaar maar liefst drie tijdritten.

De Giro begint met een 8,2 kilometer lange klimtijdrit in Bologna en ook de 34 kilometer lange tweede race tegen de klok (negende etappe) voert door de bergen. De Italiaanse etappekoers eindigt op 2 juni met een tijdrit van 15 kilometer in Verona.

Klimwerk

Het eerste serieuze klimwerk dient zich aan in de elfde rit met een aankomst op 2.200 meter hoogte op de zelden in het schema opgenomen Col del Nivolet. De vijftiende etappe voert de renners naar Como met onderweg de uit de Ronde van Lombardije bekende beklimmingen Madonna del Ghisallo, de Sormano en de Civiglio.

Met de zestiende rit (na de tweede rustdag) begint de loodzware slotweek door de Dolomieten. In die etappe moet de meute de beruchte Gavia en Mortirolo over.

Daarna komt nog een zware begrit met onderweg drie zware beklimmingen en een finish bergop op de Corce d'Aune

Het programma van Dumoulin voor komend jaar staat nog niet vast. Sunweb heeft bij monde van manager Iwan Spekenbrink wel al duidelijk gemaakt alles op de Tour te willen zetten. Dumoulin: "De keuze is nog niet gemaakt. Maar ik wil graag naar de Tour en de ploeg wil graag dat ik naar de Tour ga. Dus in principe zitten we daar op een lijn."

Daarmee lijkt zijn deelname aan de Giro van volgend jaar te sneuvelen. Dumoulin liet namelijk al eerder weten niet elk jaar twee grote rondes te willen rijden. Misschien brengt het parcours van de komende Ronde van Italië de Limburger toch nog enigszins aan het twijfelen.

2016: Steven Kruijswijk reed in de Giro een aantal etappes in de roze trui AFP

"Vooral de slotweek van de Giro is heel zwaar", analyseert Steven Kruijswijk woensdagavond in Langs de Lijn en Omstreken. Net als bij Dumoulin en Sunweb, is ook in het kamp van LottoNL-Jumbo nog geen beslissing genomen over een eventuele Giro-deelname van Kruijswijk.

"Ik heb nu beide parcoursen gezien en ik vind ze allebei heel interessant", zegt de nummer vijf van de jongste Tour. "Die goede prestatie in de Tour smaakt naar meer, maar ik wil ook graag terug naar de Giro. [...] Op dit moment zou ik echt niet weten welke van de twee ik ga rijden. Misschien doe ik ze wel allebei."

Froome weet het nog niet

Chris Froome weet nog niet of hij volgend jaar zijn titel in de Ronde van Italië gaat verdedigen. "Daar hebben we nog geen besluit over genomen", zei de Britse wielrenner bij de presentatie.

STER reclame