Leden van Pegida, verkleed als Zwarte Piet
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Demonstraties toegestaan tijdens landelijke sinterklaasintocht Zaandam

Tijdens de landelijke Sinterklaasintocht van dit jaar in Zaanstad mag er worden gedemonstreerd voor en tegen zwarte piet. Dat antwoordt burgemeester Jan Hamming vandaag op vragen van de VVD in zijn gemeente.

Die partij wilde weten of de burgemeester van plan is om een noodverordening in te stellen voor de intocht op zaterdag 17 november die ook op tv wordt uitgezonden. Volgens burgemeester Hamming is hier geen aanleiding voor.

Wel worden er volgens hem voorbereidingen getroffen, "zodat indien het noodzakelijk is om deze maatregel in te zetten, dit zo snel mogelijk kan gebeuren".

Wanordelijkheden

Wat die voorbereidingen zijn, is niet duidelijk. Uit dit antwoord van de burgemeester kan wel opgemaakt worden dat de gemeente rekening houdt met het scenario dat voor- en tegendemonstranten van zwarte piet voor "wanordelijkheden" kunnen zorgen, schrijft NH Nieuws.

In dat geval zal de burgemeester "optreden en in het uiterste geval de demonstraties beëindigen", zo valt te lezen in de brief.

Twee actiegroepen vóór zwarte piet hebben zich tot nu toe officieel gemeld bij de gemeente Zaanstad om te demonstreren tijdens de intocht. Van andere groepen waarmee de gemeente contact had, is niet bekend of ze zich aanmelden.

De intocht van dit jaar in Zaanstad heeft al veel stof doen opwaaien. De NTR maakte begin deze maand bekend dat Sinterklaas tijdens de landelijke intocht vergezeld zou worden door roetveegpieten. Het sinterklaascomité Zaanstad trok zich vervolgens uit onvrede terug.

Steeds zwarter

Later verduidelijkte de NTR dat er naast de roetveegpieten ook traditionele zwarte pieten aanwezig zouden zijn. "Naar gelang ze vaker door de schoorsteen zijn gegaan, worden ze zwarter", aldus een woordvoerder.

Vorig jaar verbood de burgemeester van Dokkum een demonstratie tijdens de landelijke intocht. Ze deed dat nadat twee bussen met actievoerders van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet op de A7 waren tegengehouden door voorstanders van zwarte piet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl