Scheidsrechter Bart Vertenten belde regelmatig met spelersmakelaar Dejan Veljkovic
NOS Voetbal

Het Laatste Nieuws: telefoontaps schetsen ontluisterend beeld Belgisch voetbal

Spelersmakelaar Dejan Veljkovic, die door de Belgische justitie wordt gezien als een van de hoofdrolspelers in het omvangrijke omkoopschandaal dat het land al weken in de greep houdt, voerde honderden gesprekken met twee topscheidsrechters. Dat schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws, nadat journalisten van die krant het dossier over de zaak hebben mogen inzien.

De telefoontaps van gesprekken die de Servische spelersmakelaar voerde met arbiters schetsen volgens Het Laatste Nieuws een ontluisterend beeld.

Veljkovic had veelvuldig contact met Sébastien Delferière en Bart Vertenten, de twee scheidsrechters die worden verdacht van matchfixing. De spelersmakelaar belde in een paar maanden tijd tientallen keren met Vertenten. Met Delferière was het contact nog intensiever: er zijn honderden gesprekken opgenomen. Maandenlang belden ze elkaar meer dan één keer per dag.

Discutabele strafschop

In de afgeluisterde gesprekken vraagt de makelaar weliswaar nooit expliciet om wedstrijden te beïnvloeden ("Je weet nooit wie er meeluistert", waarschuwt hij meerdere keren), maar zijn woorden lijken weinig aan de verbeelding over te laten.

"Het belangrijkste is dat Antwerp wint", zou Veljkovic bijvoorbeeld tegen Vertenten hebben gezegd, twee dagen voordat die de scheidsrechter was in het degradatieduel van Antwerp met Eupen.

Vertenten gaf Antwerp een discutabele strafschop en diezelfde avond noemde Veljkovic dat "fantastisch" tegenover de financieel directeur van KV Mechelen, een andere club in degradatienood waar op dat moment meerdere spelers van Veljkovic rondliepen.

Geld en dure cadeaus

Uit de taps zou verder blijken dat Delferière een schorsing voor Sofiane Hanni, een van de spelers uit de stal van Veljkovic, heeft voorkomen. "Ik zal ervoor proberen te zorgen dat hij niet wordt geschorst", zei de scheidsrechter over de telefoon. Hanni werd inderdaad niet geschorst.

In ruil voor hun 'diensten' namen Vertenten en Delferière volgens de Belgische justitie geld en dure cadeaus aan van Veljkovic. Vertenten zit sinds zijn aanhouding op 10 oktober nog altijd vast. Zijn advocaten hebben hun twijfels bij de weergave van de gesprekken door justitie.

Delferière is na verhoor weer op vrije voeten gesteld, maar maakt nog wel altijd deel uit van het onderzoek van justitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl