NOS Nieuws

Queen-film: turbulente band, geschiedenis en nu ook turbulente recensies

Bohemian Rhapsody, de langverwachte film over de legendarische band Queen, draait vanaf morgen in de Nederlandse bioscopen. De film vertelt het verhaal over de talloze hits, de wereldwijde roem, de onderlinge conflicten en het bewogen leven van de flamboyante frontman Freddie Mercury, die in 1991 overleed aan de gevolgen van aids.

De film beleefde vorige week de wereldpremière in Londen en ging gisteren in première in Amsterdam. Bij de Nederlandse première was ook Roel van Velzen aanwezig, die samen met Leo Blokhuis een theatervoorstelling maakte over de band Queen. "De film geeft een heel mooi beeld van hun strijd, klasse en doorzettingsvermogen om voor zichzelf te blijven staan", zei Van Velzen tegen RTL Boulevard.

Van Velzen is dan misschien positief, filmcritici reageren wisselend op de film. Een aantal van hen denkt dat Brian May en Roger Taylor, de originele bandleden die ook tijdens de draaiperiode geregeld langskwamen om advies te geven, een te grote invloed hebben gehad in de totstandkoming. De film zou niet kritisch genoeg zijn en te weinig risico's nemen.

De cast van Bohemian Rhapsody herkent zich daar niet in, blijkt op de persdag in een hotel in Londen.

Film over Queen: de hits, de roem, de conflicten en vooral Mercury

"Brian en Roger richtten zich vooral op de muziek in de film, bijvoorbeeld bij scenes van live-optredens", zegt Gwilym Lee, die Brian May speelt. "Maar bij de meer toneelachtige scenes lieten ze ons onze gang gaan. We deinzen niet terug voor de waarheid: we laten ook de lelijke kanten van de personages zien. Ze hebben moeilijkheden gehad, er waren onderling irritaties. Die zitten erin."

De ruzies in de band zijn uitvoerig besproken, zegt Rami Malek, die de rol van Freddie Mercury vertolkt in de film. "Brian en Roger vertelden dat Freddie de vredestichter was, de diplomaat. Uiteindelijk bluste hij de brandjes, zodat ze weer aan het werk konden en konden doen waar ze het allermeest van hielden: muziek maken en dat delen met de wereld."

Voor Malek kwam er een droom uit toen hij in de huid van Mercury kroop. "Freddie is degene die ik het allerliefste wilde spelen. Hij is een van de meest unieke mensen die op aarde heeft rondgelopen. Het is een mooi idee om zijn verhaal te delen met nieuwe generaties."

Dit is een verhaal van overleven, worstelen, van tegen de verwachtingen in je dromen waarmaken en ontdekken wie je bent.

Rami Malek

Het levensverhaal van Mercury, die worstelde met zijn seksualiteit, de roem en zich een tijdlang verloor in seks en drugs is ook interessant voor jongeren die niet tijdens de hoogtijdagen van Queen zijn opgegroeid, denkt zijn vertolker. "Dit is een verhaal van overleven, worstelen, van tegen de verwachtingen in je dromen waarmaken en ontdekken wie je bent. Dat zal altijd relevant blijven."

Toch is er kritiek op de vertolking van Malek. Volgens critici doet de film aan 'straightwashing': de focus van de film zou te erg op de heteroseksuele kant van Freddie Mercury liggen, en niet op zijn bi- of homoseksualiteit. Malek herkent de kritiek, hij zou liever meer de invloed van Mercury als gay icon in de film hebben verwerkt, vertelt hij in Amerikaanse media. "Mercury had een mooie relatie met Jim Hutton en we wilden dit verwerken in de film. Er waren gesprekken over hoe we dit verhaal meer in de film zouden kunnen verwerken. Ik bleef er op pushen", aldus Malek in USA Today.

"Freddie Mercury is een gay icon en een icoon voor ons allemaal. Ik hoop dat mensen niet vinden dat de film schadelijk is voor die community", gaat Malek verder. "Als we een miniserie in plaats van een film hadden gemaakt, hadden we meer de geaardheid van Mercury kunnen bespreken."

Turbulent verleden

De film zelf heeft een bijna even turbulente geschiedenis als de band waar het allemaal over gaat. Queen-gitarist Brian May en drummer Roger Taylor hadden al in 2008 de eerste verkennende gesprekken over een eventuele film. Pas nu, tien jaar later, verschijnt Bohemian Rhapsody op het witte doek.

Na jarenlange voorgesprekken, overleggen en meningsverschillen met de twee betrokken bandleden, een scriptschrijver en eventuele regisseurs kwam er in 2012 een doorbraak: Ali G-ster Sacha Baron Cohen werd gecast als Freddie Mercury en de opnames zouden op korte termijn beginnen.

Maar niet veel later stopte Cohen alweer met het project, wegens creatieve meningsverschillen. Betrokkenen hadden toen hun twijfels of de film ooit nog zou worden gemaakt. Daarna werd een aantal keer geprobeerd het moeizame project nieuw leven in te blazen. Ben Whishaw werd gecast als Freddie Mercury en Dexter Fletcher nam de regie op zich.

Onrust gaat door

De laatste gooide na niet al te lange tijd de handdoek in de ring. Het bleef stil tot eind 2016, toen Bryan Singer de nieuwe regisseur werd, Mr. Robot-acteur Rami Malek de rol van Freddie Mercury ging spelen en ook de andere bandleden werden gecast. In september 2017 kon het filmen eindelijk beginnen.

Was de onrust toen voorbij? Nog niet. Singer werd ontslagen als regisseur omdat hij "onverwacht niet beschikbaar" meer was. Singers plaats werd ingenomen door -daar is-ie weer- Dexter Fletcher, die de film afmaakte. En nu, tien jaar later, kunnen wij de film in de Nederlandse bioscopen zien. Vanaf morgen dan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl