Brand in een huis in Haarlem (archief)
NOS NieuwsAangepast

Van droger tot hoverboard: bij gezinnen meeste kans op brand

Minder mensen hebben vorig jaar brandschade bij hun verzekeraar opgegeven dan in 2016. Het aantal claims daalde met 7 procent, zegt het Verbond van Verzekeraars. De kans op brand bij huishoudens met kinderen lijkt het grootst.

De daling van het aantal brandclaims is volgens directeur Richard Weurding opvallend te noemen. "Trendmatig zien wij eerder een stijging van de schade", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Dat zou blijken uit eigen data en voorspellingen van het KNMI.

Er werd in 2017 bijna 96.000 keer schade gemeld. Een van de belangrijkste oorzaken van de daling is dat er minder stormen waren. "De ervaring leert dat stormen met onweer vaak zorgen voor veel brandclaims, maar die zijn vorig jaar gelukkig uitgebleven", zegt Weurding.

Dubbel zo vaak bij gezinnen

Voor het eerst heeft het verbond gekeken naar de leeftijd van de mensen die een claim hebben ingediend. Deze gegevens schetsen het beeld dat vooral gezinnen waakzaam moeten zijn. "In de leeftijdscategorie waar vaak sprake is van een gezinssituatie wordt gemiddeld twee keer meer beroep gedaan op de brandschadepolis", zegt de directeur. Het betreft mensen tussen de 38 en 56 jaar.

Zo'n hoverboard staat dan in de garage op te laden, heel lang en zonder dat iemand ernaar kijkt.

Richard Weurding, directeur Verbond van Verzekeraars

Er zijn volgens Verbond van Verzekeraars meerdere oorzaken voor aan te wijzen. Allereerst hebben aanstekers en lucifers een grote aantrekkingskracht op kinderen. "Met vuur spelen blijft interessant voor kinderen, horen we van verzekeraars", zegt Weurding.

Huishoudelijke apparaten en speelgoed dat werkt op stroom zijn andere risicofactoren. De wasdroger is volgens Weurding vaak de aanstichter. "Bij gezinnen draait de droger regelmatig op volle toeren. En het stof in het apparaat wordt daardoor ontvlambaar."

Hoverboards

Onlangs waarschuwde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit nog voor dertig typen hoverboards; uit onderzoek blijkt dat die brand kunnen veroorzaken door het opladen van de accu. "Zo'n hoverboard staat dan bijvoorbeeld in de garage op te laden, heel lang en zonder dat iemand ernaar kijkt."

Ook bij gezinnen in de keuken kan snel brand ontstaan. De brandweer heeft op zijn website een reeks tips voor jonge ouders om brand zoveel mogelijk te voorkomen. Vorig jaar waren 41 woningbranden met een dodelijke afloop.

Platteland

Overigens wordt vooral in Overijssel en Drenthe relatief vaak brandschade geclaimd. Dat komt mogelijk doordat op het platteland een brand later wordt ontdekt dan in stedelijke gebieden. En de brandweer doet er in het buitengebied vaak langer over om bij een brand te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl