NOS Nieuws

Hoogste standbeeld ter wereld is af en staat in India

Het is 182 meter hoog, twee keer zo groot als het Vrijheidsbeeld in New York en verslaat het huidige hoogste standbeeld ter wereld met 54 meter. De bronzen figuur van Sardar Vallabhbhai Patel wordt morgen in India onthuld.

Sardar Patel, zoals hij beter bekend staat, was een populair politiek leider. Hij speelde een grote rol in de onafhankelijkheidsstrijd van India tegen de Britse overheersing in de jaren veertig van de vorige eeuw. Met het hoogste standbeeld ter wereld wordt hij vanaf morgen geëerd.

Groot, groter, grootst: kolossaal standbeeld symbool voor grootmacht India

Patel werd de ijzeren man van India genoemd nadat hij rivaliserende losse staten zover had gekregen om zich te voegen bij het land. Het standbeeld wordt ook het beeld van de eenheid genoemd. Toch is de enorme beeltenis van Patel omstreden.

Veel mensen vinden de bouw van het beeld geldverspilling en zeggen dat het vooral voor milieuvervuiling zorgt. Daarnaast zouden lokale boeren de laatste jaren ijzer gedoneerd moeten hebben voor de bouw van het standbeeld. Ook werd er om giften van de bevolking gevraagd. Uiteindelijk kostte het standbeeld meer dan 360 miljoen euro.

Met het project wil het land de opkomst van India als wereldmacht te symboliseren. De afgelopen week werkten nog ruim 2500 werknemers aan het standbeeld met als doel het project voor november af te ronden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl