NOS Nieuws

Staat mag drugsverdachte Said C. niet uitleveren aan Marokko

Nederland mag de Marokkaanse drugsverdachte en politiek activist Said C. definitief niet uitleveren aan Marokko. De Hoge Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant eerder dit jaar.

Marokko had in 2015 om uitlevering van C. gevraagd, omdat het hem wil vervolgen voor criminele bendevorming, omkoping en internationale drugshandel. Maar hij wordt ook verdacht van financiering van de protesten tegen de Marokkaanse regering in het Rif-gebied.

Net als de rechtbank is de Hoge Raad bang dat C. in Marokko geen eerlijk proces zal krijgen; medeverdachten die verklaringen over hem hebben afgelegd, zijn mogelijk bedreigd en gefolterd.

Protest in Hoceima tegen onderdrukking en achterstelling

Ook in Nederland wordt C. verdacht van drugshandel. Samen met familieleden zou hij vanuit Roosendaal en Etten-Leur softdrugs naar Frankrijk hebben gesmokkeld en daar miljoenen mee hebben verdiend.

De zaak-C. leidde tot spanningen tussen Nederland en Marokko. In 2017 riep Marokko zijn ambassadeur in Nederland terug. De ministeries van Veiligheid en Justitie en Buitenlandse Zaken noemden dat "onbegrijpelijk en onnodig".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl