Het bericht van de agenten staat ook op sociale media.
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Politie grijpt in bij Zeeuwse app-groep die aanzet tot knokpartijen

De Zeeuwse politie heeft ingegrepen in een Whatsapp-groep waarin scholieren elkaar aanspoorden tot vechtpartijen. Een agent liet zich aan de groep toevoegen en waarschuwde de leerlingen te stoppen met de berichten. Tegen twee jongeren worden ook verdere stappen genomen.

"Met het aanzetten en uitlokken tot geweld gaan jullie een behoorlijke grens over. Dit is strafbaar en als politie tolereren wij dit niet", schreef de agent. Ook waarschuwde hij dat leerlingen strafrechtelijk vervolgd zouden worden als ze niet zouden stoppen met de berichten. "Bij deze zijn jullie gewaarschuwd om niet nogmaals een app-groep als deze te starten."

Naar Halt

Volgens de politie luisterde het merendeel van de jongeren. Zij verlieten de groep. Twee minderjarigen bleven opruiende teksten sturen. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt en ze zullen zich bij bureau Halt moeten melden.

De agent was door een scholier getipt over het bestaan van de groep. Van één van de beheerders kreeg hij toegang zodat hij kon ingrijpen. "Nadat hij de berichten had gelezen, besloot mijn collega dat dit moest stoppen en verstuurde hij het bericht", zegt jeugdagent Sjac van Eijzeren. Het is de eerste keer dat de agenten zo'n actie ondernemen.

'Net als bij hooligans'

Op middelbare scholen op Walcheren waren de laatste tijd meerdere vechtpartijen, meldt Omroep Zeeland. "Het is net als bij hooligans", zegt één van de jongeren uit de Whatsapp-groep tegen de regionale omroep. "Je spreekt ergens op een plek af en het is vechten."

Het opheffen van de groep is volgens hem geen garantie dat de gevechten stoppen. "Er is zo weer een nieuwe groep. De vechtpartijen zouden vooral spelen tussen scholieren van twee middelbare scholen in Middelburg en Vlissingen. "Eigenlijk willen we laten zien welke school de sterkste is."

Volgens de Zeeuwse politie weten veel jongeren niet dat het sturen van zulke berichten strafbaar is. "Zo'n waarschuwingsbericht op bijvoorbeeld Whatsapp is dan heel handig."

Advertentie via Ster.nl