1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Voetbal

'Real Madrid heeft Lopetegui een enorme trap na gegeven'

Het ontslag van Julen Lopetegui bij Real Madrid, maandagavond, mocht nauwelijks een verrassing heten. Dat de trainer zijn congé zou krijgen was, na de oorwassing in El Clásico, wel duidelijk. Maar de manier waarop Real dat deed, een dag na de vernederende 5-1 nederlaag tegen Barcelona, was allesbehalve koninklijk.

"Real heeft echt een vernederend communiqué naar buiten gebracht, echt een enorme trap na", aldus Edwin Winkels, kenner van het Spaanse voetbal, in Langs de Lijn En Omstreken.

'Wanverhouding'

In het persbericht dat 'de Koninklijke' maandag verspreidde, staat: 'Er bestaat een grote wanverhouding tussen de kwaliteit van Real Madrid, met acht spelers die waren genomineerd voor de Gouden Bal, en de tot nu toe behaalde resultaten.'

"Die acht voetballers spelen momenteel echt niet alsof ze voor de Gouden Bal in aanmerking komen", vertelt Winkels. "Maar het is voor Lopetegui, de man die een dag voor de eerste WK-wedstrijd werd ontslagen door de Spaanse bond en nu na vier maanden ook door Real Madrid op straat wordt gezet, een redelijk rampzalige periode."

ANP
Spelers van Real Madrid balen van de 5-1 nederlaag bij Barcelona

Lopetegui was al wekenlang de man die onder vuur lag in Madrid. Iedereen wist ook wel dat hij ontslagen zou worden als gevolg van de slechte reeks van zijn ploeg, met slechts één punt uit de laatste vijf competitieduels. De vraag was slechts wanneer.

Volgens Winkels was de vroegtijdige aftocht van de trainer begin oktober al in de maak: "Toen ze achtereenvolgens bij CSKA Moskou en Alavés verloren, werd hem al gezegd: je gaat het einde van het seizoen niet halen. Bestuursleden lekten dat al naar de pers. Maar elke wedstrijd werd zijn ontslag even uitgesteld."

Geen charisma

"Hadden ze tegen Barcelona gelijkgespeeld, dan had hij misschien nog een weekje mogen blijven, maar er was sowieso wel een moment gekomen dat ze hem hadden ontslagen", zegt Winkels. "Voorzitter Florentino Pérez, ook wel de Almachtige genoemd, had allang in de gaten dat Lopetegui lang niet zo goed en charismatisch was als hij graag wilde en dat hij deze ploeg niet aan de praat kon krijgen."

De 5-1 nederlaag bij aartsrivaal Barcelona bleek dus uiteindelijk de laatste wedstrijd voor Lopetegui op de bank bij Real Madrid. Hij wordt voorlopig opgevolgd door Santiago Solari. De Argentijn, tot maandag verantwoordelijk voor het B-elftal van Real Madrid, neemt op interim-basis de honneurs waar.

"Voorzitter Pérez is hard op zoek naar een nieuwe trainer, maar die kan hij niet vinden", weet Winkels. "Eerste keus Antonio Conte, de oud-trainer van Chelsea, heeft nee tegen hem gezegd. Conte wil een langer contract dan Pérez hem aanbiedt en zijn eigen assistenten meenemen. En dat wil Real niet. Afgelopen zomer hadden al trainers als Mauricio Pochettino (Tottenham Hotspur, red.) en Massimiliano Allegri (Juventus, red.) nee gezegd."

Mourinho?

Inmiddels doet ook de naam van José Mourinho de ronde. De huidige trainer van Manchester United ligt in Engeland onder vuur, vanwege de matige resultaten van zijn ploeg en vrijwel wekelijks krijgt hij kritiek van fans en spelers.

"Het lijkt dus alsof Pérez wacht tot José Mourinho ontslagen wordt bij Manchester United, zodat hij United niet hoeft te betalen om Mourinho naar Madrid te halen", aldus Winkels.

"Hij wil een trainer met harde hand die de kleedkamer weer een beetje op orde brengt en de vedetten aan het spelen krijgt."

AFP
José Mourinho zit op de schopstoel bij Manchester United, wat Florentino Pérez goed uitkomt

Correspondent Rop Zoutberg maakte in aanloop naar El Clásico een reportage in Madrid, waar toen al volop werd gespeculeerd over het ontslag van Lopetegui:

'Real heeft een beest als Ruud van Nistelrooij nodig'

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl