Erik van Haren, Willem Vissers en Jan Roelfs
NOS Sport

'Feyenoord ging als een stel opgefokte wildemannen tekeer'

Een lompe start in de Klassieker en de immer grote kloof met PSV en Ajax. In het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken werd Feyenoord niet gespaard. De tafelheren hadden met veel verbazing gezien hoe de 185ste Klassieker, die eenvoudig met 3-0 door Ajax werd gewonnen, door een rode kaart van Jeramiah St. Juste al na zes minuten min of meer voorbij was.

"Feyenoord begon zo opgefokt. Ze hadden een goed plan door Ajax onder druk te zetten, maar ze hadden vervolgens niet als een stel wildemannen moeten gaan schoppen. Het begon al na twee minuten met de overtreding van Jens Toornstra op Frenkie de Jong", zegt Volkskrant-verslaggever Willem Vissers.

'Spelers moeten slimmer worden'

Volgens NOS-commentator Jan Roelfs lag dit vooral aan de spelers. "Je moet hier Van Bronckhorst wel vrijpleiten, omdat de spelers domme fouten maken. Van Bronckhorst is er ook niet de trainer naar om spelers opgefokt het veld in te sturen."

"Spelers moeten slimmer worden", vult Vissers aan, die wijst op de huidige technologie die het bijna onmogelijk maakt dingen te missen. "Vroeger had je maar één camera op de bal en konden spelers elkaar soms nog een rotschop geven."

Na tien speelronden staat Feyenoord nu alweer op ruime afstand van PSV (tien punten) en Ajax (vijf punten). Volgens Vissers is er voorlopig nog geen kentering in Rotterdam waarneembaar. "Er wordt daar al jaren over het nieuwe stadion gepraat, maar er worden geen beslissingen genomen. Dat past niet bij de Rotterdamse cultuur."

'Van Brockhorst moet je vrijpleiten, Toornstra en St. Juste niet'

Het topseizoen van Kiki Bertens maakte ook in het Sportforum de tongen nog los. De tennisster sloot haar succesvolle seizoen af met een flinke kers op de taart door afgelopen weekend de halve finales van de WTA Finals te halen, het officieuze WK in het vrouwentennis. Bertens gaat nu op vakantie als mondiale nummer negen. En dat terwijl ze het jaar begon als nummer 31.

"Deze opmars had niemand kunnen bedenken na haar totale dip van vorig jaar", aldus Roelfs. Daarmee doelt hij op de periode van een jaar geleden. Bertens was toen door slechte resultaten haar plezier in de sport helemaal verloren en dacht zelfs aan stoppen. Die momenten waren afgelopen week heel ver weg.

Roelfs: "Het was vooral belangrijk dat ze een keuze heeft gemaakt voor het tennis met de volledige toewijding."

Dit smaakt naar meer, zou je zeggen. Wat zijn de volgende doelen voor Bertens? Vissers: "Ik denk dat ze nummer één kan worden, omdat de concurrentie momenteel vrij klein is. Er is op dit moment geen diva die het tennis beheerst."

Sporter en coach van het jaar?

Zit er voor Bertens en coach Raemon Sluiter misschien wel een nominatie in voor sporter en coach van het jaar? Aan de tafel van het Sportforum wordt eensgezind geknikt. "In ieder geval een nominatie", vindt Telegraaf-verslaggever Erik van Haren.

Vissers: "Ze heeft wel een paar grote toernooien gewonnen. Dus ik zou er op zich wel wel wat voor voelen."

Roelfs kijkt direct naar de eventuele concurrentie die Bertens zou kunnen hebben. "Met alle respect voor de Nederlandse goudenmedaillewinnaars van Pyeongchang, maar dan heb je wereldwijd concurrentie van veertig meiden. In het tennis heb je er honderden. Dat vind ik een groot verschil."

'Bertens en Sluiter verdienen nominatie bij de sportverkiezing'

De journalisten stonden ook nog stil bij de grandprixzege van Max Verstappen in Mexico. Van Haren: "Ik vind het mooi hoe hij binnen twee à drie jaar de sport heeft weten te gaan dragen in Nederland. Zelfs op de Herdgang bij PSV ging het over Max Verstappen."

En waar Verstappen in Nederland extreem populair is, verliest de Formule 1 in het buitenland juist aan populariteit, zo weet Vissers. "De kijkcijfers zijn daar aan het dalen. De dominantie van Mercedes en Ferrari is saai. Geef iedereen dezelfde motor! Maar dat willen de mensen niet, die willen kunnen discussiëren over een Renault-motor."

Dromen over duel Hamilton-Verstappen

Van Haren prijst Lewis Hamilton, die afgelopen weekend zijn vijfde wereldtitel veiligstelde. "Hij spot met alle topsportwetten. Hij gaat soms naar New York voor een kledingmerk. Dat doet hij er even bij. Maar op het circuit heeft hij dit jaar nog geen fout gemaakt."

De Telegraaf-verslaggever hoopt binnen enkele jaren te kunnen genieten van een duel tussen Hamilton en Verstappen. "Max wil in 2020 voor de wereldtitel gaan, terwijl Hamilton dan misschien het record van Michael Schumacher van zeven wereldtitels kan evenaren. Dat lijkt me prachtig om die twee dan tegen elkaar te zien strijden."

Helemaal aan het begin van de uitzending stonden de gasten van het Sportforum ook stil bij het overlijden van commentator Ron de Rijk, die jarenlang voor Langs de Lijn verslag deed van onder meer duels in de eredivisie en de wedstrijden van het Nederlands elftal.

"Ik vond Ron altijd meer een radioverslaggever dan een televisieverslaggever. Hij was collegiaal en heel erg geïnteresseerd. Ik ben heel erg geschrokken", aldus Vissers.

Roelfs: "Het was een zwarte zondag. Ron hield zich altijd bij de feiten. Je wist van alles wat hij zei, dat het klopte. De professor."

'Ron de Rijk had zijn feiten altijd op orde. Een professor'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl