Bram Tankink ziet af op de flanken van de Stelvio in de afgelopen Ronde van Italië. ANP

Bram Tankink is al twee weken geen wielrenner meer, maar kon afgelopen week nog wel rekenen op een dopingcontrole. Op Twitter vroeg hij zich af of het wel overal was doorgekomen dat hij gestopt was. Hij moest nota bene terugkeren van een familie-uitje voor een dopingcontrole.

Tankink is niet de enige die het overkwam, ook de eerder deze maand met wielrennen gestopte Zwitser Gregory Rast kreeg dit weekend te maken met een onverwachtse controle.

Volgens Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, is het niet ongebruikelijk dat sporters nadat ze gestopt zijn nog gecontroleerd worden. "In principe kunnen wij sporters tot in eeuwigheid controleren. Het komt dan ook geregeld voor dat we sporters kort na het beëindigen van hun carrière nog controleren."

Een sporter niet meteen uit het testprogramma halen, zorgt er ook voor dat bij een eventuele comeback de sporter niet opnieuw in een aanloopfase van zes maanden terechtkomt. Elke sporter moet namelijk een half jaar gecontroleerd kunnen worden voordat ze op hoog niveau mogen meedoen.

Daarnaast is dit systeem ook bedacht om eventuele hertesten mogelijk te maken. "Mocht er iets mis zijn met een vorige test, dan kan een sporter niet opeens zijn carrière beëindigen om zo onder controles uit te komen", vertelt Ram. "Ik denk wel dat het aantal controles in de loop van de tijd zal afnemen. Zodra een sporter zich officieel uitschrijft, ontvangt hij een aangetekende brief, waarna hij zijn whereabouts niet meer hoeft in te vullen."

STER reclame