EPA

Boston Red Sox is weer Amerikaans honkbalkampioen geworden. De ploeg van Nederlands international Xander Bogaerts deed dat door in Los Angeles ook de vijfde wedstrijd van de World Series te winnen van de Dodgers (5-1), waardoor de eindstand op 4-1 kwam.

Boston, het rijkste team in het Amerikaanse honkbal, is met zijn vierde titel in vijftien jaar de succesvolste Major League Baseball-ploeg deze eeuw. De laatste titel was in 2013. Bogaerts is de enige speler die er toen ook al bij was.

Xander Bogaerts viert het winnen van de World Series Getty Images

Boston kwam vannacht in de eerste inning met 2-0 voor met dank aan een homerun van eerste honkman Steve Pearce. De 35-jarige veteraan, tot deze World Series vooral een weinig opvallende honkballer, was een dag eerder ook al de grote man met een homerun en vier binnengeslagen punten.

De Dodgers brachten de achterstand in dezelfde inning terug tot 2-1 door een homerun van David Freese. Het was het laatste punt dat de thuisploeg scoorde.

Dodgers wankelen en brengen Jansen in negende inning

De werper van de Dodgers, Clayton Kershaw, wankelde in de zevende inning. Zou manager Dave Roberts hem wisselen? Een lastige keuze, want de vervangende werpers bleken deze World Series de achilleshiel van de Dodgers.

Zo liet Oranje-international Kenley Jansen homeruns toe in de derde en vierde wedstrijd, waarmee hij een voorsprong uit handen gaf. Pas toen het 4-1 was voor de Red Sox werd Kershaw gewisseld. Jansen kwam in de negende inning nog het veld in toen het al 5-1 was.

Kenley Jansen kan een nederlaag niet meer afwenden Getty Images

Jansen kon niks meer uitrichten, waardoor de Dodgers nog langer moeten wachten op hun eerste titel sinds 1988. Vorig jaar verloren ze de World Series ook. Ze zullen nog vaak terugdenken aan de vierde wedstrijd tegen Boston, waarin ze een 4-0 voorsprong uit handen gaven.

Pearce uitgeroepen tot MVP

De laatste drie punten van Boston waren homeruns van Mookie Betts, J.D. Martinez en wederom Pearce. Mede door zijn tweede homerun werd hij uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de World Series.

STER reclame