NOS

Uiteraard ging het in Studio Voetbal zondagavond uitgebreid over de Klassieker. Ajax wees in eigen huis aartsrivaal Feyenoord gedecideerd met 3-0 terug, waarbij de vroege rode kaart van Jeremiah St. Juste het breekpunt was.

Volgens gasten Arno Vermeulen, Pierre van Hooijdonk en Henk Timmer had Feyenoord eigenlijk al eerder met tien man kunnen staan als scheidsrechter Björn Kuipers al in de tweede minuut rood had getrokken voor Jens Toornstra.

"Moeten staan", zei Van Hooijdonk. "Dit is een rode kaart. We zien best veel dat mensen die een voet op het kuitbeen plaatsen ervanaf worden gestuurd. Maar Kuipers vond het geen rode kaart en VAR Danny Makkelie ook niet."

"Beginnen ze dan te opgefokt?", vraagt Vermeulen zich af. Feyenoord kreeg al snel meerdere gele kaarten en zag dus St. Juste vertrekken na een harde charge op Nicolas Tagliafico.

Een actie die in eerste instantie bestraft werd met geel en na bestudering van de beelden door Kuipers omgezet werd in rood. "Wij dachten allemaal dat het geel was", vervolgt Vermeulen. "Dit geeft maar weer aan hoe belangrijk de VAR kan zijn. In zo'n cruciale wedstrijd is dit een cruciale beslissing waar de VAR geholpen heeft. Voor de criticasters moet dit een 'plusje' zijn voor de VAR."

Vermeulen: 'Een 'plusje' voor de VAR' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De VAR speelde dus een belangrijke rol in de Klassieker, iets wat in de tijd van Van Hooijdonk als speler ondenkbaar was. "Het risico dat St. Juste neemt, kan niet meer. Er is natuurlijk wel wat veranderd sinds dit seizoen. Je kon vooraf zeggen: 'Jongens, als je in de eerste minuten iemand pijn kan doen, dan doen we dat.'"

"Ik ga hier niet de moraalridder uit lopen hangen. Ik heb op dat veld ook afschuwelijke dingen gedaan. Ik heb heel veel ellebogen uitgedeeld en ook heel veel gekregen. Het was eten of gegeten worden."

Timmer deed zelfs als keeper ook weleens mee aan die strijd, maar begrijpt niet dat het tegenwoordig nog gebeurt. "Ik vind het nu vrij dom, omdat je weet: er wordt op gelet. Iedereen kijkt mee, je weet dat het niet meer kan."

Van Hooijdonk: 'Heb op dat veld afschuwelijke dingen gedaan' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Op de vraag van Egbers of de VAR dan ook een zegen is voor het hedendaagse voetbal, zijn de twee het roerend eens: "Uiteindelijk wel", zegt Timmer. "Natuurlijk, we willen schoner spel toch?", aldus Van Hooijdonk.

AZ terug naar de tekentafel

AZ verloor zondag met 3-2 van sc Heerenveen en bungelt onderaan het linkerrijtje op de negende plaats. Een positie waar AZ normaal gesproken z'n neus voor ophaalt. Wat is er toch mis in Alkmaar?

Vermeulen ergert zich enorm aan het elftal van John van den Brom. "Het lijkt helemaal nergens op, het is echt heel slecht. Vorige week tegen Utrecht ging het nog wel, tegen Heerenveen was het dramatisch."

Vermeulen heeft dan ook een tip voor Van den Brom. "Het wordt tijd dat hij teruggaat naar de tekentafel. Hij moet het vorige seizoen vergeten. Dat is klaar. Ze hebben toen heel goed gespeeld, maar dat is afgelopen, er zijn mensen weg. Nu moet hij gaan werken met de mensen die hij heeft."

'AZ moet terug naar de tekentafel'

Van Hooijdonk neemt het op voor de AZ-coach, die volgende week aanschuift bij Studio Voetbal, door aan te stippen dat ze in Alkmaar veel doelpunten missen. "Weghorst en Jahanbakhsh. Als je vijftig goals weghaalt en Johnsen moet op die plaats spelen, dan gaat dat ten koste van je prestaties."

Zidane op tijd

Uiteraard werd die andere klassieker van dit weekend ook even aangehaald in de uitzending. In Spanje rolde Barcelona, zonder Lionel Messi, rivaal Real Madrid met 5-1 op. Het was de eerste Clásico sinds 2007 zonder Messi of Cristiano Ronaldo aan de aftrap, waarbij het gemis van de Portugees het meeste pijn leek te doen.

Zidane stapte op tijd uit bij Real Madrid

Volgens Timmer heeft de slechte reeks van Real ook te maken met het vertrek van trainer Zinedine Zidane. Timmer denkt dat de Fransman er goed aan heeft gedaan door na het winnen van de Champions League in te zien dat hij Real niet verder kon helpen.

Volgens Van Hooijdonk had de huidige coach, Julen Lopetegui, geen slechter moment kunnen vinden om in te stappen. "Je gaat daar beginnen en je weet dat het altijd minder gaat. En dan vertrekt Ronaldo ook nog..."

STER reclame