NOS SportAangepast

Den Bosch schudt SCHC van zich af in hockeytopper

De hockeysters van Den Bosch hebben in de topper tegen SCHC de drie punten in eigen huis gehouden. In een tactisch schaakspel zorgden Sian Keil en Frédérique Matla voor de doelpunten aan de winnende zijde.

Den Bosch schudt SCHC zodoende van zich af in de hoofdklasse en gaat nog steeds alleen aan de leiding. Het kent nu een voorsprong van drie punten op Oranje-Rood, dat eerder vanmiddag zegevierde tegen Laren (3-1).

Den Bosch voert druk op

Aan de Oosterplas, de thuisbasis van de Bosschenaren, begonnen de nummers een en twee van de competitie afwachtend. Den Bosch deelde, onder meer via een strafcorner, enkele speldenprikjes uit, maar keepster Maddie Hinch toonde zich scherp.

Zonder de geblesseerde sterkhouders Lidewij Welten (hamstring) en aanvoerder Marloes Keetels (enkel) voerde Den Bosch de druk direct in het tweede kwart op. Joosje Burg vond na een goede actie met een pegel de lat.

Na twintig minuten spelen zette de thuisploeg de tweede strafcorner van de wedstrijd om in de openingstreffer. Ireen van den Assem sleepte de bal de cirkel binnen en Keil zorgde met een tip-in voor de 1-0.

SCHC ging op jacht naar de gelijkmaker. Onder anderen Laurien Leurink kreeg een mogelijkheid en ook de eerste strafcorner aan de kant van Stichtsche werd verdedigd door Den Bosch.

De ploeg van Raoul Ehren sloeg vervolgens kort na het begin van het derde kwart opnieuw toe. Matla verraste Hinch met een slim schot in de korte hoek nadat zij ook al het voorbereidende werk voor haar rekening had genomen: 2-0.

Wederopstanding

Hinch was wel scherp toen Matla even later opnieuw de cirkel in stoomde. De Nederlands international trachtte de Engelse keepster te passeren, maar die werkte de bal goed weg. Daarmee leidde Hinch de wederopstanding van SCHC in.

Ginella Zerbo miste aanvankelijk nog een grote kans, maar even later maakte de club uit Bilthoven wel de aansluitingstreffer. Famke Richardson bracht de bal de cirkel in en Delfina Merino had aan twee kansen genoeg om de 2-1 op het scorebord te zetten.

SCHC ging voor de tweede keer in de wedstrijd op zoek naar de gelijkmaker. Het kreeg meerdere strafcorners, maar dichter bij de gelijkmaker kwam Stichtsche niet. Sterker nog, in een counter zorgde Matla na een fraaie actie bijna voor de nekslag. Het slotakkoord bleef echter uit.

Oranje-Rood-speelster Freeke Moes

Oranje-Rood pakte eerder op de dag drie belangrijke punten op bezoek bij Laren. De ploeg van coach Tina Bachmann sloeg twee keer toe in twee minuten tijd en zegevierde uiteindelijk met 3-1.

Valerie Magis benutte na zeventien minuten spelen een strafcorner, die op fraaie wijze versierd was door Yibbi Jansen. Zij zette een minuut later zelf haar naam op het scorebord toen ze de score verdubbelde.

Deksel op de neus

Laren, dat voor de twee goals wel sterker was, ging op zoek naar de aansluitingstreffer en die werd na rust gemaakt. Joëlle Ketting werd na een goede actie van Maxime Kerstholt in stelling gebracht en tekende voor de 1-2.

De ploeg van Robert-Jan Cox ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker en kreeg een hoop strafcorners (zeven in totaal). In de tegenaanval kreeg Laren echter het deksel op de neus. Freeke Moes sloeg namens Oranje-Rood genadeloos toe: 1-3.