Maikel van der Werff is blij na zijn goal

Vitesse boekt benauwde zege op Fortuna

Vitesse heeft in eigen stadion een benauwde zege geboekt op Fortuna Sittard: 2-1. Bij een zege hadden de Limburgers Vitesse kunnen passeren op de ranglijst, maar daarvoor kwam Fortuna te matig voor de dag. Ook Vitesse overtuigde vooral in de tweede helft niet, maar won wel.

De Arnhemmers zijn voorlopig vijfde, Fortuna blijft veertiende.

Eijer terug in Arnhem

Het was ook de wedstrijd van Fortuna-trainer René Eijer bij de club waar hij als speler misschien wel zijn beste jaren doorbracht. De 55-jarige Eijer was van 1989 tot 1993 actief in Arnhem en speelde met Vitesse de finale van de KNVB-beker, elf wedstrijden in de UEFA Cup en werd in 1991 verkozen tot speler van het jaar.

Nadat bij Eijer in 1993 multiple sclerose werd geconstateerd, sloot de voetballer zijn loopbaan noodgedwongen af. Hij deed dat met een afscheidsduel tegen Lazio op Nieuw-Monnikenhuize.

Fortuna-trainer René Eijer

Bij zijn terugkeer in Arnhem moest Eijer toezien hoe zijn ploeg in de eerste helft overlopen werd door Vitesse. De Arnhemmers, die toch al gemiddeld de meeste voorzetten geven van alle eredivisieclubs, waren voortdurend gevaarlijk vanaf de flanken.

Zo liet Matus Bero een grote kans liggen op aangeven van Vjatsjeslav Karavajev en kreeg Bryan Linssen zijn voet net niet goed tegen de bal op aangeven van Navarone Foor.

Na twaalf minuten legde Foor de bal opnieuw panklaar op het hoofd van aanvoerder Maikel van der Werff, die gedecideerd raak kopte. Lang kon de aanvoerder niet genieten van zijn eerste seizoenstreffer, want vijf minuten voor rust moest hij het veld verlaten met een spierblessure.

Vidigal brengt Fortuna op gelijke hoogte

Fortuna, dat begon met middenvelder Lars Hutten in de punt van de aanval als vervanger van topscorer Andrija Novakovich, stelde tot die tijd bar weinig tegenover de Arnhemse dadendrang. Toch kwam Fortuna in blessuretijd van de eerste helft uit het niets op gelijke hoogte.

André Vidigal viert zijn treffer tegen Vitesse

De Portugees André Vidigal profiteerde van weifelend optreden van linksback Max Clark, die in aanloop naar de goal bovendien hands leek te maken. Opmerkelijk genoeg maakte Vidigal tien van zijn laatste elf doelpunten in uitduels.

Het doelpunt was meteen de laatste actie van Vidigal, want na rust werd zijn plek ingenomen door verdediger Clint Essers. De tactische omzetting bleek een juiste keuze van de Limburgers, want van het enthousiaste aanvalsspel van de thuisploeg was in de tweede helft niets meer over.

Toch leverde de eerste de beste kans van Vitesse meteen een treffer op. Een ingooi van Linssen werd door Bero op waarde geschat: de Slowaak scoorde met een omhaal.