In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Drukte bij paspoortcontrole Schiphol door personeelstekort marechaussee

Bij de paspoortcontrole op Schiphol stonden vanochtend lange rijen. Op sociale media klaagden passagiers dat ze met honderden voor een dichte deur van de bagagehal stonden. Voor sommigen liep de wachttijd op tot meer dan een uur.

Schiphol zegt tegen NH Nieuws dat dit komt door een samenloop van omstandigheden: een tekort aan personeel, veel vluchten tegelijk en de wisseling van zomer- naar wintertijd.

Tussen 05.15 en 06.45 uur kwamen er minstens 25 intercontinentale vluchten aan op de luchthaven. Veel vliegtuigen uit de VS hadden wind mee en kwamen daardoor vroeger aan dan verwacht.

Daarbij ging het om veel reizigers tegelijk bij Aankomsthal 2: in de grote toestellen zitten doorgaans 250 tot 400 mensen. Volgens een van de twitteraars waren er 's ochtends vroeg maar twee mensen van de marechaussee om de paspoorten te controleren.

Een woordvoerder van de marechaussee erkent de krappe bezetting, maar zegt dat binnen een half uur extra personeel is opgepiept. "Bij vluchten van buiten de EU of de Schengenlanden duurt de controle van het paspoort nu eenmaal langer. Maar we doen dat wel voor de veiligheid van Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl