Zeehonden gestikt in plastic zwerfafval Zeeuwse wateren

time icon

Aan de Zeeuwse kust zijn twee dode zeehonden aangespoeld die waren gestikt door plastic. Een ongebruikelijke vondst, zegt bedrijfsleider Carola van der Velde van zeehondenopvang Stellendam.

De Eerste Hulp bij Zeezoogdieren plaatste gisteren een bericht op Facebook. In Ouddorp spoelde een dode zeehond aan met een frisbee rond de nek en bij de Brouwersdam een andere met de kop verstrikt in een stuk visnet, schrijft Omroep Zeeland. Dat dier was ook bijna onthoofd.

Let op, de foto's in onderstaande carrousel kunnen als schokkend worden ervaren:

Bij de opvang in Pieterburen en bij Ecomare zijn recent ook zeehonden binnengebracht die waren verstrikt in plastic. "Die leefden nog wel."

Tiewraps

Vaak zwemmen de dieren ergens in als ze jong zijn. Als ze groeien, knelt het plastic af en kan het tot nare wonden leiden. Ander probleem is dat de zeehonden microplastics bij zich dragen: "Ze staan bovenaan de voedselketen, dus krijgen alle plastic binnen van de vissen die zij eten".

In de zeeën is plastic een groot probleem, zegt Van der Velde. "In een expositie laten wij zien wat er allemaal op het strand aanspoelt: aanstekers, slippers, ballonnen, bekertjes, tiewraps, stukken touw, deeltjes van reddingboeien."

Om een indruk te geven: een zogeheten jutbak van 2 bij 2 meter zit na een dag schoonmaken van een klein stukje strand helemaal vol.

Jaarlijks produceren we zo'n 250 miljoen ton aan plastic. Hoe begon deze plasticrevolutie en zijn er oplossingen om de milieugevolgen ervan ongedaan te maken? Je leest het op NPO Focus.

Dit is een artikel van

STER Reclame