De namenwand in Kamp Westerbork
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Verzetsgraf en crematorium weer zichtbaar in Kamp Westerbork

In Kamp Westerbork is sinds dit weekeinde duidelijk te zien waar het crematorium van het kamp was. Ook een verzetsgraf is nu duidelijk gemarkeerd. De nieuwe vormgeving werd gisteren onthuld door kleinkinderen van gefusilleerde verzetsmensen.

De plek van het crematorium is met een silhouet van cortenstaal aangegeven. Er werden in de Tweede Wereldoorlog meer dan 525 mensen verast die in het kamp waren overleden, onder wie bijvoorbeeld de 9 maanden oude Sjakie Frank, die was gestorven aan een longontsteking.

De 9 maanden oude Sjakie

Op die plek is veel achtergrondinformatie te vinden: met foto's en brieven worden persoonlijke verhalen van slachtoffers verteld.

Foto's en brieven

Het verzetsgraf, dat ligt bij het toenmalige crematorium, is eveneens aangepast. De plek waar in oktober en september 1944 46 verzetsmensen, twee represailleslachtoffers en vier Joden werden doodgeschoten en begraven, is op de grond aangegeven, schrijft RTV Drenthe.

Op een wand staan de namen van mannen die daar werden vermoord en gecremeerd. Zo werd op 27 oktober 1944 de boswachter Christiaan Kuiper gefusilleerd, omdat de bezetter onderduikers in zijn bos had gevonden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ruim 60 verzetslieden, represailleslachtoffers en Joden bij het crematorium van Kamp Westerbork gefusilleerd en verast of begraven.

Het crematorium werd in 1951 gesloopt. Bij recent onderzoek werd de fundering teruggevonden en is de exacte locatie weer bekend.

Advertentie via Ster.nl