Lionel Messi en Cristiano Ronaldo
NOS Voetbal

Een Clásico zonder Messi en Ronaldo is als taart zonder slagroom

Voor het eerst in elf jaar wordt in Spanje een Clásico gespeeld zonder Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. Messi ligt er een paar weken uit met een breuk in zijn rechterarm, Ronaldo maakt zijn goals tegenwoordig voor Juventus. Maar ook zonder het illustere duo zijn de belangen zondagmiddag (aanvang 16.15 uur) ouderwets groot.

De betekenis van de strijd tussen FC Barcelona en Real Madrid is natuurlijk veel omvattender dan de aanwezigheid van beide supersterren. De rivaliteit voert veel verder dan alleen het sportieve vlak. De Clásico is bijna tachtig jaar lang zonder Messi en Ronaldo gespeeld, met evenveel hartstocht en emotie. Toch voelt het een beetje alsof er vanmiddag taart zonder slagroom wordt geserveerd in Camp Nou.

Twee grootste spelers ter wereld

"Het zal wel anders zijn", erkent journalist Santi Giménez van de Spaanse sportkrant AS. "Het is natuurlijk al honderd jaar een speciale wedstrijd. Maar het is wel een gemis: de twee grootste spelers ter wereld zijn er niet bij."

Cristiano Ronaldo, tegenwoordig speler van Juventus

De traditionele statistieken over het aantal doelpunten van Messi en Ronaldo in onderlinge duels kunnen dus in de kast blijven liggen. De vraag is nu: voor welke club is het gemis van zijn superster het grootst?

"Real Madrid heeft het voordeel dat het al het hele seizoen zonder Ronaldo speelt en eraan gewend is. Maar goed, de resultaten zijn natuurlijk wel heel slecht", lacht Giménez. "Bij Barcelona is het moeilijker. Messi is het begin en het einde van iedere aanval. Ik ben benieuwd hoe Barça dat gaat opvangen."

Hoogspanning bij Real

Real Madrid staat sowieso onder hoogspanning. De Koninklijke staat op een teleurstellende zevende plaats in La Liga en trainer Julen Lopetegui ligt zwaar onder vuur. Een nederlaag in Camp Nou betekent vrijwel zeker zijn vertrek.

"De geruchten waren al sterk dat hij de laan zou worden uitgestuurd als Real slecht zou presteren in het Champions League-duel met Viktoria Plzen", weet Giménez. Real won dinsdag wel van de bescheiden Tsjechische club, maar na de zuinige 2-1 overwinning klonk een fluitconcert in Bernabéu.

De zorgen zijn groot voor Real Madrid-coach Julen Lopetegui

Het bracht clubdirecteur Emilio Butragueño ertoe om na het duel de garantie af te geven dat de trainer niet ontslagen wordt. "Lopetegui zit in de dug-out in Camp Nou. Ik hoor veel geruchten, maar in situaties als deze is het belangrijk om de kalmte te bewaren", sprak 'De Gier'.

Meerdere problemen

Volgens AS-journalist Giménez is het echter duidelijk: "Het verhaal is dat Lopetegui eruit vliegt bij een nederlaag tegen Barcelona. Als opvolger heeft Real zijn oog laten vallen op Antonio Conte."

Maar is Lopetegui wel het probleem van Real? "Er zijn meerdere problemen", stelt Giménez. "Het eerste is dat ze vijftig doelpunten zijn kwijtgeraakt door het vertrek van Ronaldo. Bij Ronaldo was het een goals galore, nu komt Real nauwelijks tot scoren. Ze lijden zwaar onder zijn afwezigheid.

"Het tweede probleem is het middenveld. Luka Modric is bij lange na niet de Modric van afgelopen seizoen. Hij is nog moe van het WK."

NOS-correspondent Rop Zoutberg peilde voorafgaand aan de Clásico de stemming in Madrid, waar de spelers van Real in deze roerige clubtijden zelfs hun favoriete restaurant even links laten liggen.

'Real heeft een beest als Ruud van Nistelrooij nodig'

Gevoel van veiligheid

Bij Barcelona is het gemis van Messi het belangrijkste thema. "Wanneer hij erbij is, geeft hij ons een gevoel van veiligheid", zei een beteuterde verdediger Gerard Piqué. "Hij is de beste van de wereld. Maar of hij er is of niet, we moeten door."

Ook linksback Jordi Alba, die vaak een sterk koppel met Messi vormt, sipte afgelopen week over de afwezigheid van de Argentijn. "Ik voel me veel beter met Leo bij me. Hij is anders dan de rest. Hij ziet openingen die anderen niet zien."

Om de ongeruste fans van Barcelona een beetje te troosten, zette de Catalaanse club afgelopen week de cijfers van de duels zonder Messi op zijn website. En die zijn redelijk geruststellend: van de 61 wedstrijden won Barça er 49; het werd 6 keer gelijk en er werd 6 keer verloren. Bovendien scoorde Barcelona 189 keer in 61 Messi-loze duels.

Lionel Messi schreeuwt het uit van de pijn aan zijn arm

Voor Ousmane Dembélé en Philippe Coutinho biedt de absentie van Messi misschien kansen. Barcelona legde afgelopen seizoen meer dan 300 miljoen euro op tafel voor het duo, maar de Fransman en de Braziliaan hebben hun prijskaartje nog niet helemaal kunnen waarmaken.

Rare wedstrijd

In het Champions League-duel met Inter was Rafinha de vervanger van Messi en moest Dembélé zich weer tevreden stellen met een plek op de reservebank. Dat pakte goed uit: de Catalanen wonnen met 2-0 en Rafinha maakte de eerste goal.

Maar toch: een Clásico zonder Messi en Ronaldo, sportjournalist Giménez zit er niet echt op te wachten. "Eerlijk gezegd verwacht ik een verschrikkelijke wedstrijd. Een rare wedstrijd met veel fouten. Zonder de twee sterren... Dat wordt niet leuk voor het publiek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl