De Domtoren met licht aan en licht uit
NOS Nieuwsโ€ขโ€ขAangepast

Vannacht was de nacht iets donkerder dan normaal

De verlichting van de Domtoren in Utrecht bleef uit vanavond. Dat was geen storing, maar opzet. Het is namelijk de Nacht van de Nacht. Met het initiatief wordt aandacht gevraagd voor energiebesparing en de "schoonheid van de nacht".

Stadsbeiaardier van de Domtoren Malgosia Fiebig speelde Mag het licht uit van De Dijk en luidde daarmee de Nacht van de Nacht in.

Nacht van de nacht: dineren in het donker

Niet alleen de Domtoren is verduisterd. Honderden gemeenten doen mee aan de 14de editie van de Nacht. Ook ruim 600 maatschappelijke organisaties, clubs en bedrijven spelen erop in: zij organiseren evenementen in het donker, zoals dineren bij kaarslicht of fakkeltochten.

Uit onderzoek van de milieu- en natuurbonden, die de Nacht van de Nacht organiseren, blijkt dat de nachten in Nederland de laatste jaren al iets minder licht zijn geworden. Een satelliet heeft zes jaar lang alle openbare verlichting en reclameverlichting in de 54 grootste steden gemonitord. De toename van de lichtvervuiling lijkt nu te zijn gestopt en op sommige plekken is het zelfs iets donkerder geworden.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Vanuit de ruimte is te zien dat ons land helemaal oplicht door het kunstlicht, zoals op onderstaande satellietfoto uit 2012. Nederland is linksboven te zien.

Volgens de Nacht van de Nacht komt het op veel plekken voor dat het licht onnodig brandt, bij bijvoorbeeld sportvelden, in kantoorgebouwen en op reclameborden. Met de jaarlijkse actie probeert de organisatie lichtvervuiling zo veel mogelijk te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl