Een actrice tijdens de Halloween-walk in Zoetermeer
NOS Nieuws

'Alles met bloed vliegt over de toonbank'

  • Vincent Smit

    redacteur Economie

  • Vincent Smit

    redacteur Economie

Het zijn hoogtijdagen voor bedrijven die zich bezighouden met feestkleding. Er is naast carnaval een ander piekmoment gekomen: Halloween. Uit een rondgang van de NOS langs feestwinkels blijkt dat Nederlanders steeds meer geld uitgeven aan het griezelfeest.

Bij het online feestartikelenbedrijf Feestbazaar van Robert Cortie werken de medewerkers van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat om iedereen van een eng kostuum te voorzien. "We zien zeker al enkele jaren een stijging, het wordt steeds groter en uitbundiger gevierd. Voorheen waren er enkele zaaltjes, nu zie je iedere kroeg op de hoek van de straat in Halloween-stijl."

En dat ziet Cortie terug in zijn verkopen. "De afgelopen jaren zien wij eigenlijk ieder jaar wel een stijging van 40 procent in het aantal klanten. De gemiddelde uitgave van een klant ligt tussen de 30 en 40 euro." Een beeld dat Maurice Stelder van E-carnavalskleding herkent. "Het is hier nu topdrukte, alles waar bloed op zit vliegt de toonbank over. Ik zie de gemiddelde uitgave van mensen stijgen van vorig jaar rond de 35 euro naar rond de 45 euro nu.

Wat er allemaal gebeurt met die verkochte Halloween-spullen, zie je in deze video:

Zombies, heksen en cashcows: halloween outfits niet aan te slepen

Ook bij bol.com en pakkenmaker Opposuits blijft het van oorsprong Amerikaanse feest niet onopgemerkt. "Bij Bol zien we dat er vooral wordt gezocht naar Halloween-kleding voor dames. Afgelopen week zien we een stijging van 30 procent in zoekopdrachten gerelateerd aan Halloween ten opzichte van vorig jaar", aldus een woordvoerder.

Opposuits ziet de markt dit seizoen vooral in Nederland en Duitsland groeien, met 250 procent zelfs. "De bestseller is een wit pak met bloedspetters."

Pakken met bloedspetters en doodskoppen: een topper op Halloween.

Maar niet alleen de kostuums leveren meer geld op. "Er zijn ook hele wijken waar mensen hun huis versieren met spinnen en hooibalen. Die hebben gewoon zin in een feestje. Iedereen vindt dat enge ook wel spannend", zegt Jerry de Groot, eigenaar van feestwinkel De Feesterie in Bussum.

En we geven volgens hem meer geld uit. "Kochten klanten vroeger een masker van 4,50 euro, nu is dat gerust een tientje of 15 euro. Dat geldt ook voor schmink. Jaren geleden vond men een streepje op de wang al genoeg, nu gaan mensen met - bij wijze van spreken - hele wonden de deur uit."

Een horrorclown is bij veel feestwinkels het meest verkochte kostuum. Niet geheel onomstreden, want vorig jaar doken er regelmatig 'horrorclowns' op die mensen op straat lastig vielen of de stuipen op het lijf joegen. "De clown is al jaren het populairste kostuum. Iedereen heeft toch een fascinatie met clowns", reageert een medewerker van de Feesterie.

Dat de clown vorig jaar negatief in het nieuws kwam, doet de verkopen dus weinig. "Door die horrorclowns denken mensen dat het niet mag, maar dat maakt het juist spannend."

Halloween wordt aankomende woensdag 31 oktober gevierd, maar dit weekend zijn er ook al door het hele land grote feesten.

Een horrorclown die de politie Oss op Facebook liet zien

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl