Justin Hoogma
NOS Voetbal

Hoogma gelukkig bij Hoffenheim: 'Op alle gebieden vooruitgegaan'

Zijn transfer van Heracles Almelo naar Hoffenheim vorig jaar zomer hadden weinig mensen aan zien komen. Maar Justin Hoogma heeft nog geen moment spijt gehad van die keuze. "Ik ben op alle gebieden vooruitgegaan."

De toen 19-jarige Hoogma had er net een volledig seizoen op zitten in de eredivisie en werd voor bijna drie miljoen euro opgehaald door het kapitaalkrachtige Hoffenheim, dat net 20 miljoen euro had ontvangen voor de naar Bayern München vertrokken Niklas Süle.

Justin Hoogma (r) in duel met Sergio Agüero van Manchester City

Na een seizoen dat vooral in het teken stond van aanpassen, debuteerde de centrale verdediger eind september in de Bundesliga tegen RB Leipzig (1-2 verlies) en begin deze maand zelfs in de Champions League tegen Manchester City (1-2 verlies).

"Het is mooi dat je tegen zulke grote namen speelt, maar in het veld was ik daar helemaal niet mee bezig", zegt Hoogma in gesprek met de NOS. Hij profiteerde van de blessure van aanvoerder Kevin Vogt.

"Toen de hymne van de Champions League kwam, dacht ik wel: dit is supervet. De trainer was heel tevreden over me. Hij had mij tactisch een belangrijke rol gegeven."

Julian Nagelsmann overhandigt Justin Hoogma een briefje met tactische aanwijzingen

Die trainer heet Julian Nagelsmann. Nog maar 31 jaar en voorbestemd om bij een Europese topclub te belanden. Komend seizoen is RB Leipzig zijn werkgever.

Hoogma geniet van zijn lessen. "Hij is tactisch supergoed. Daar staat hij om bekend. Ik ben op alle gebieden vooruitgegaan, maar op tactisch gebied heb ik het meest geleerd. Dat komt door de trainer."

Nu Vogt weer fit is, moet Hoogma weer even pas op de plaats maken. "Ik moet rustig op mijn kansen wachten. Als Vogt niet kan spelen, moet ik er klaar voor zijn. Maar ik kan ook samen met hem spelen. Feit blijft dat er veel concurrentie is."

Realistisch

Dromen over het Nederlands elftal doet hij nog niet. Bij Jong Oranje is hij inmiddels een vaste waarde. "Oranje moet je verdienen. Je moet basisspeler zijn bij je club. Dat is bij mij niet het geval. En er staan nu ook niet bepaald de minste spelers op mijn positie...", besluit Hoogma.

Desondanks denkt hij meer minuten te gaan maken dit seizoen. "Dat verwacht ik wel. Als je aantoont dat je het niveau aankan, dan kan de trainer op je vertrouwen. Ik ben nog jong, realistisch en geduldig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl