NOS Voetbal

Ten Hag: 'Blij met Feyenoord als tegenstander nu'

Ten Hag: 'Blij met Feyenoord als tegenstander, dat prikkelt'

De euforie van de zege in de Champions League op Benfica heeft Ajax achter zich gelaten, de Amsterdammers hebben de focus weer op de competitie gericht. En daarbij komt het goed uit dat de Klassieker op het programma staat. "Ik ben blij met Feyenoord", zegt trainer Erik ten Hag. "Het is een tegenstander die prikkelt."

En dat helpt bij de overgang van een enerverende pot voetbal op het hoogste Europese niveau naar een wedstrijd in de eigen competitie waarin de uitdagingen dikwijls van een minder kaliber zijn. "Feyenoord is een tegenstander die energie oproept, en anders moet je dat zelf doen", verduidelijkt Ten Hag. "Ze staan maar twee punten achter ons."

'Moet niet té worden'

De cijfers geven de coach gelijk, maar tot nu toe maakt zijn ploeg toch veel meer indruk dan de Rotterdammers die menigmaal maar moeizaam aan de punten wisten te komen. Ten Hag wil er niet van horen. "Feyenoord heeft een prima selectie en prima spelers. Ze geloven in hun eigen kracht. En wij ook. We hebben ook heel veel vertrouwen, maar moeten oppassen dat het niet té wordt."

Ten Hag: 'Neres moet meer rendement hebben'

Feyenoord nu al afschrijven voor het kampioenschap doet hij dan ook niet. "Ze hebben een selectie die mee kan doen om de titel. En ze hebben, qua programma, het voordeel dat ze geen Europees voetbal spelen. Als dat team kan gaan groeien in de loop van het seizoen, zijn ze zeker titelkandidaat. De prijzen worden pas in april verdeeld."

Hij verwacht dan ook een duel op het scherpst van de snede, zoals een treffen tussen rivalen betaamt. "Ja, ik verwacht daarom ook zeker geen makkelijke middag, maar een wedstrijd vol passie en strijd. En dat zijn vaak heel moeilijke wedstrijden."

Dertien jaar

De praktijk van de laatste jaren wijst niettemin uit dat Ajax - zeker in Amsterdam - meestal aan het langste eind trekt. De laatste zege van Feyenoord op vreemde bodem is al dertien jaar oud. "Het verleden is het verleden", tracht Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst die statistiek onderuit te halen.

Van Bronckhorst: 'Natuurlijk heeft Ajax zwakke punten'

Maar hij beseft ook dat het een moeilijke opgave wordt zondag tegen Ajax. "Het is een team in vorm. Dat hebben we kunnen zien in de competitie en in de Champions League. Een heel goede tegenstander. Maar we hebben een plan en gaan er vol voor. Het geloof is er."

Ruimtes

De confrontaties van Ajax met Benfica en PSV boden hem bruikbare aanknopingspunten. "De wedstrijd tegen Benfica was heel boeiend, met kansen over en weer. Er waren in de beginfase een paar omschakelmomenten waarin Benfica had kunnen scoren. Ajax is heel vast aan de bal, maar geeft ook ruimtes weg en die moeten wij zien te benutten."

Van Bronckhorst: 'Ik merk niks van angst voor Ajax'

PSV had een paar weken geleden in de competitie succes met het afjagen van de opponent uit de hoofdstad. "Ajax kwam toen in de problemen. Maar je moet dan wel goed aanvoelen in welke fase van de wedstrijd je dat kunt doen", waarschuwt Van Bronckhorst.

Hij vertrekt hoe dan ook met vertrouwen naar de Johan Cruijff Arena. "We zullen ervoor zorgen dat we goed voor de dag komen zondag en het Ajax zo moeilijk mogelijk maken."

"Het belangrijkste is dat je het geloof hebt dat je kunt winnen. We moeten dan wel negentig minuten een heel goede wedstrijd neerzetten. En als we winnen, gaan we over Ajax heen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl