Het NAM-terrein in Farmsum op Chemiepark Delfzijl
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

NAM neemt extra veiligheidsmaatregelen bij tankenpark na lekkage

De NAM heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen voor de opslag van aardgascondensaat in Farmsum. Dat is gebeurd op aandringen van het Staatstoezicht op de Mijnen, schrijft RTV Noord.

Aanleiding is de lekkage van aardgascondensaat in de nacht van 2 op 3 oktober. 30.000 liter van de giftige stof die vrijkomt bij de winning van aardgas kwam in het riool van Farmsum (gemeente Delfzijl) terecht. Het was een combinatie van technisch falen en een menselijke fout.

Een pomp en een klep weigerden dienst; medewerkers reageerden te laat op een alarm over het lek.

De NAM heeft de alarmering van het tankenpark aangepast: er wordt sneller gepiept als er sprake is van lekkage. Het bedrijf heeft daarnaast een afsluiting geplaatst tussen de eerder lekkende opvangbak en het riool.

Ook is er nu na kantoortijd een operator op het terrein aanwezig. Die kan dan bij een calamiteit direct ingrijpen.

De veiligheidsmaatregelen moesten per direct worden getroffen omdat het schoonmaken van het riool bijna klaar is. De opslag op Chemiepark Delfzijl staat onder verscherpt toezicht van het SodM.

Woensdag werd bekend dat de lekkage van begin oktober niet het enige incident was. Ook eind augustus was er een probleem. Dat was tijdens de (zit-)protestactie Code Rood.

Het SodM onderzoekt alle mogelijke incidenten in de voorbije maanden. Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie verdenkt de NAM ervan in strijd met de milieuvoorschriften te hebben gehandeld.

Advertentie via Ster.nl