Alibaba-oprichter en multimiljardair Jack Ma ging eerder dit jaar met pensioen
NOS Nieuws

Voor het eerst meer miljardairs in Azië dan in de VS

Vorig jaar waren er voor het eerst in de geschiedenis meer miljardairs in Azië dan in de Verenigde Staten. Het aantal miljardairs in Azië, de VS en Europa steeg met 10 procent naar 1542. Dat blijkt uit een rapport over de rijkdom van miljardairs van financieel adviseur PwC en vermogensbeheerder UBS.

De stijging van het aantal miljardairs in Azië was explosief: 25 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Deze groei wordt voornamelijk verklaard door Chinese tech-ondernemers, die hun vermogen flink zagen toenemen.

Azië telde daardoor 637 miljardairs in 2017, tegen 563 in de VS. De miljardairs in de Verenigde Staten hebben samen nog wel meer geld dan de miljardairs in Azië. Dat komt doordat veel Amerikaanse miljardairs rijker zijn dan Aziatische miljardairs.

Cijfers

Aantal Miljardairs 2017
Azië 637
VS 563
Europa 342
bron: PwC/UBS

Miljardairs niet in 'crisis'

In een rapport over 2016 stond nog dat het gezamenlijke vermogen van alle miljardairs was gekrompen. Maar van een 'crisis' is dus geen sprake. In 2017 groeide het gezamenlijk vermogen van miljardairs weer met 17 procent naar 6000 miljard dollar.

Veel miljardairs hebben banden met de techindustrie. Samen hebben zij een kleine 28 miljoen mensen in dienst. Ter vergelijking: dat zijn evenveel mensen als het aantal werkenden in het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwe generatie miljardairs

De nieuwe generatie miljardairs schenkt veel geld weg en subsidieert goede doelen. Ook kunst en sport profiteren. Velen van de nieuwe generatie miljardairs functioneren als mecenas of patroon, door geld te investeren in kunstcollecties en in het toegankelijk maken van kunst. Ook kopen miljardairs sportclubs: maar liefst de helft van die aankopen is in 2017 gedaan door Aziatische miljardairs.

De verwachting is dat Aziatische miljardairs ook qua vermogen de Amerikaanse miljardairs gaan inhalen als de trend doorzet. Dat zou al binnen drie jaar kunnen zijn. Daarnaast voorspellen de onderzoekers dat de geografische verschuiving van het hoogste aantal miljardairs van de VS naar Azië ook een machtsverschuiving met zich meebrengt. Dat betekent dat Aziatische landen, en in het bijzonder China, meer invloed krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl