Moskee As-Soennah in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Zondag geen betogingen bij As-Soennah-moskee

De gemeente Den Haag wil zondag geen enkele demonstratie bij de As-Soennah-moskee in de Haagse Schilderswijk. Eerder vandaag verbood de rechter een betoging van de extreemrechtse groep Identitair Verzet bij de moskee, nu houdt de gemeente ook een tegendemonstratie van het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH) bij de moskee tegen.

Beide organisaties mogen wel demonstreren, maar niet bij de moskee. Identitair Verzet mag actievoeren op de Koekamp, de SIORH in het Zuiderpark. Dat ook die organisatie niet bij de moskee mag betogen, is volgens burgemeester Krikke omdat deze demonstratie niet los gezien kan worden van de demonstratie van Identitair Verzet. "Zij trekt wat dat betreft één heldere lijn", meldt een woordvoerder.

De salafistische moskee is omstreden omdat er radicale preken zouden worden gehouden.

Schilderswijk

Burgemeester Krikke wilde de demonstranten niet voor de moskee hebben en wees aanvankelijk een alternatieve locatie aan, enkele honderden meters verder. Daarvan kwam ze terug nadat verschillende groepen en jongeren uit de Schilderswijk onder meer op sociale media tot verzet tegen de demonstratie hadden opgeroepen.

Volgens de politie is er daardoor een groot risico op gewelddadige confrontaties tussen verschillende groepen. Krikke verplaatste de demonstratie van Identitair Verzet naar de Koekamp, vlak voor het Centraal Station. De actiegroep was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter.

Zwichten

Door de demonstratie niet in de buurt van de moskee toe te staan, zwicht de burgemeester voor het dreigen met geweld door tegenstanders van Identitair Verzet, stelde de advocaat van de groep bij de rechter. Hij haalde de Nationale ombudsman Van Zutphen aan, die eerder dit jaar gemeenten en politie opriep om demonstraties volledig en zonder voorbehoud mogelijk te maken.

De rechter vindt echter dat de gemeente genoeg heeft onderbouwd dat er gevreesd moet worden voor ongeregeldheden, als Identitair Verzet bij de moskee gaat demonstreren. Ondanks een massale inzet van de politie zullen ongeregeldheden mogelijk niet beheersbaar zijn.

Verstrikt

De gemeente zegt ook dat een demonstratie én een tegendemonstratie tot gevaarlijke situaties leiden. "De moskee ligt immers te midden van woningen en trams. Het gevaar bestaat dat bewoners, kinderen of passanten verstrikt raken tussen de demonstranten en tegendemonstranten."

In augustus 2014 liep in de Schilderswijk een demonstratie van een andere extreemrechtse actiegroep uit op rellen, toen tegenstanders met geweld probeerden de demonstratie tegen te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl