Schade in de haven van Zakynthos
NOS NieuwsAangepast

Zware aardbeving bij Grieks eiland Zakynthos: 'Scheuren in de muur'

Het westen van Griekenland is getroffen door een aardbeving. Die had volgens het Europese seismologische centrum EMSC een kracht van 6,8. De aardbeving werd gevoeld in een groot deel van Griekenland, Zuid-Italië en Malta.

Het epicentrum lag op zee, zo'n 44 kilometer van het toeristeneiland Zakynthos. De beving was om 01.54 uur lokale tijd, waardoor veel mensen wakker werden geschud. Voor zover bekend zijn er geen mensen zwaargewond geraakt en heeft de beving geen grote schade veroorzaakt.

Deze beelden komen vanochtend van het eiland:

Schade door zware aardbeving op Zakynthos

Drie mensen zijn met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Ook viel de stroom vannacht korte tijd uit in de gelijknamige hoofdstad van Zakynthos. De haven en oude gebouwen raakten beschadigd. Scholen en openbare diensten op het eiland blijven vandaag dicht.

'We werden uit bed geschud'

De Nederlandse Vicky lag in bed toen ze wakker werd door de aardbeving. Ze is met haar familie op Zakynthos. "Eerst voelden we een minder krachtige aardbeving. Het leek alsof er een droger aanstond, maar een half uur later werden we echt uit bed geschud. Flessen drank vielen uit de kasten, het zwembad stroomde over en de stroom viel uit. Het was best heftig."

Bij het hotel van Vicky wordt met hulp van een bulldozer de rommel opgeruimd

Griekenland heeft geregeld te maken met aardbevingen. Daarom gelden op veel plekken strenge bouwvoorschriften. Meestal vallen de gevolgen van bevingen daardoor mee.

Het hotel waar Vicky verblijft is beschadigd. "Er zitten scheuren in muren en ik zie dat de grond wat is verzakt. Verder liggen er door het hotel drankflessen kapot op de grond."

Angst voor tsunami

Na de aardbeving vluchtten op Zakynthos veel mensen in paniek de straat op. Anderen vertrokken uit angst voor vloedgolven naar het platteland. Daardoor stond het vannacht vast op de wegen op het eiland.

Ook de gasten in het hotel van Vicky werden naar buiten gestuurd. Terwijl zij daar wachtten, werd het hotel binnen gecontroleerd. "Daarna mochten we weer terug naar bed. De medewerkers hier hebben goed voor ons gezorgd", zegt de Nederlandse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl